Samefolket

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Samefolkets egen tidning)
Samefolket
Chefredaktör och ansvarig utgivareÅsa Lindstrand
UtgivningsfrekvensSju gånger årligen
UtgivareStiftelsen Samefolket
Första numret1918
LandSverige Sverige (Sápmi Sápmi)
SpråkSvenska m.fl.
Officiell webbplatsNättidningen Samefolkets webbplats
ISSNISSN 0346-0320

Samefolket är en samisk tidskrift, som har publicerats regelbundet sedan år 1918. Tidningen är en av de äldsta urfolkspublikationerna i världen.

Samefolket rapporterar främst om kulturella och politiska händelser i det samiska kärnområdet, men med jämna mellanrum även om andra urfolk. Tidningen utges huvudsakligen på svenska och innehåller också enstaka texter på någon av de samiska språkvarieteterna. Samefolket ägs av en stiftelse vars huvudmän är Same Ätnam och Svenska Samernas Riksförbund.

Samefolket är det enda samiska magasinet för vuxna på svensk sida av Sápmi. Tidningen ges ut på svenska men har också texter på samiska, den kommer ut med sju nummer per år och har publicerats regelbundet sedan det samiska Landsmötet i Östersund 1918. Föregångaren Lapparnes egen tidning gavs ut så tidigt som 1904.

Enligt stadgarna ska Samefolket vara ett förbindelseorgan mellan olika samiska grupper, sprida kännedom om samiska förhållanden till samhällsorganisationer och allmänhet, vara ett diskussionsforum, införa artiklar på samiska och tjäna som utbildning och undervisning på olika nivåer. Stiftelsebildare är de två största samiska organisationerna Svenska Samernas Riksförbund och Same Ätnam. Samefolket ges ut med stöd av Sametingets kulturnämnd och Statens kulturråd. Tidningen är Svanenmärkt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Samernas rätt hade vid 1900-talets början försvagats kraftigt. Under ett halvt sekel stred samiska förkämpar för att bilda den centralorganisation som behövdes mot statligt förtryck. Samerna, som vid den tiden kallades lappar av andra, hade bara sig själva att sätta sin tilltro till. Det var vid denna tid som Torkel Tomasson startade Lapparnes egen tidning, föregångaren till tidningen Samefolket. Den fungerade som språkrör för den första samiska centralorganisationen, Lapparnes centralförbund. Tidskriften var ett förbindelseorgan mellan olika grupper och en viktig del av motståndsrörelsen. Genom tidningen försökte Tomasson få samerna att komma till insikt om att de måste hålla ihop och organisera sig. De tryckta sidorna spred kunskap om samiska förhållanden.

Elsa Laula, som i framtiden skulle uppmärksammas stort, fanns också med bland de aktiva. Hennes skrift Inför Lif eller död från 1904 inspirerade till tidningen.

Efter att ha utkommit med fem nummer, lades tidningen ned 1905, troligen på grund av bristande intresse från den tilltänkta samiska läsekretsens sida.[1]

Samefolket startas 1918[redigera | redigera wikitext]

År 1918 lyckades Torkel Tomasson uppbåda ekonomiska förutsättningar för ett nytt tidningsprojekt, nu under namnet Samefolkets egen tidning. Trots många ekonomiska svårigheter har den överlevt. Sedan 1961 heter tidningen Samefolket.[2]

Upplagan började räknas året därefter, 1919, och därför firade Samefolket sitt hundraårsjubileum 2019.

Samefolket blev månadstidning 1958.

1961 döptes tidskriften om till Samefolket och fick den logotyp som den fortfarande har.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

En del ämnen återkommer genom tiderna, som äganderätt, rovdjur och marker som krymper. Likaså konventioner, lagar och byråkrati kopplad till renskötsel, jakt och fiske. Tidningssidorna visar den samiska sidan av saken och förslag på alternativ. Förslag som omvärlden ofta inte öppnat dörren för.

Hundraårsjubileum[redigera | redigera wikitext]

2019 firade tidningen Samefolket hundra år av regelbunden utgivning. Hundra år av tidningshistoria som bär samernas egen röst är mäktigt. Innan Samefolket saknades den rösten helt. Varken i Norge, Finland eller Ryssland har någon samisk tidning givits ut under så lång tid.

I samband med Samefolkets hundraårsjubileum gav man ut en Jubileumsbok om tidningens, liksom samernas, historia. I boken finns tillbakablickar på tidningens historia, men också nya texter av bland andra Linnea Axelsson, och porträtt av Stefan Mikaelsson, Ann Helen Laestadius och Anders Sunna. Författare Victoria Harnesk och Åsa Lindstrand.

Chefredaktörer[redigera | redigera wikitext]

Lapparnes Egen Tidning

Samefolkets Egen Tidning/Samefolket

Ordföranden Stiftelsen Samefolket[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lantto, Patrik (2000). Tiden börjar på nytt: en analys av samernas etnopolitiska mobilisering i Sverige 1900–1950. Kulturens frontlinjer, 1402-8506 ; 32. Umeå: [Institutionen för nordiska språk, Univ.]. sid. 63. Libris 7772165. ISBN 91-88466-41-8 
  2. ^ Lantto, Patrik (2000). Tiden börjar på nytt: en analys av samernas etnopolitiska mobilisering i Sverige 1900–1950. Kulturens frontlinjer, 1402-8506 ; 32. Umeå: [Institutionen för nordiska språk, Univ.]. sid. 98–118. Libris 7772165. ISBN 91-88466-41-8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]