Samfrimureri

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna artikel är en del av Wikipedias serie om
Frimureri
Frimureri
Huvudartiklar

Frimureri · Storloge · Frimurarloge · Frimureriska ämbetsmän · Stormästare · Erkännande · Reguljär · Liberalt frimureri· Svenska Frimurare Orden

Historia

Frimureriets historia · Liberté chérie · Frimureriska handlingar · Storlogen i London och Westminster

Samfrimurarorden, Le Droit Humain är en frimurarorden som accepterar både män och kvinnor som medlemmar. Det är en internationell organisation med ledningen, ett Högsta Råd, i Paris. Länder eller områden bildar så kallade federationer med egen administration och med representanter i det Högsta Rådet. Sverige tillhör tillsammans med Danmark och Norge den Skandinaviska Federationen.

I Sverige krävs en tro på ett Högsta Väsen. Detta krav har Skandinaviska och Brittiska Federationerna till skillnad från övriga i Le Droit Humain. Samfrimurarorden arbetar efter den Skotska Riten.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det internationella samfrimureriet grundades 1880 av ett antal loger som bröt sig ur den franska Storlogen. 1882 antogs i utbrytarlogen De fria tänkarna logens första kvinnliga medlem, Maria Deraismes. Detta medförde att logen uteslöts ur sin moderorden och under en tid verkade logen i det tysta. 1893 upptogs ytterligare 13 kvinnor och den 4 april 1893 upprättades logen Le Droit Humain (Människans rättighet). Den första nordiska logen grundades i Oslo 1912. Till Sverige kom samfrimureriet då landets hittills enda loge grundades i Stockholm 1918.

Kända samfrimurare[redigera | redigera wikitext]

Bland de mest kända samfrimurarna kan nämnas Annie Besant, feminist, ateist och mot slutet teosof.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]