Samma färg-illusionen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rutorna som är märkta A och B ser ut att ha olika färg.
En brygga med samma färgton sammanbinder de två "olika" rutorna.

Samma färg-illusionen, också känd som Adelson's checker shadow illusion, checker shadow illusion och checker shadow är en optisk illusion som först publicerades av Edward H. Adelson, professor i Vision Science vid MIT 1995. [1] Rutorna A och B i bildens figur har samma färgton, trots att de ser ut att ha olika nyanser. Detta kan bevisas genom att kopiera in bilden i ett bildbehandlingsprogram och matcha färgerna emot varandra, då det kommer att visa att de i realiteten har samma färgnyans.

Förklaring[redigera | redigera wikitext]

"När vi ställs inför en tredimensionell bild så percepterar vårt centrala nervsystem omedelbart en ljusvinkel och använder denna för att bedöma storlek och form på objektet."[2]

Den vänstra figuren visar vad som förefaller att vara en del av ett svartvitt schackbräde med en grön cylinder som står i dess hörne och kastar en skugga mot brädans centrum. De svarta och vita rutorna har i praktiken olika tonvärden av grått. Illusionens bild är konstruerad så att de "vita" rutorna i skuggan, varav en märkt "B", har exakt samma färgnyans som de "svarta" rutorna utanför skuggan, varav en är märkt "A". De två rutorna A och B förefaller att ha helt olika färg som ett resultat av illusionen. Den andra versionen av bilden till höger har en inlagd brygga som sammanfogar de två rutorna och som visar att de i realiteten har samma grå färgton.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Adelson, Edward H. (2005). ”Checkershadow Illusion”. http://web.mit.edu/persci/people/adelson/checkershadow_illusion.html. Läst 21 april 2007. 
  2. ^ ”michaelbach.de”. http://www.michaelbach.de/ot/lum_adelson_check_shadow/. Läst 10 juni 2006. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]