Samordningsnummer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Samordningsnummer är ett tillfälligt identititetsnummer för personer som inte är folkbokförda i landet men som har kontakt med landets myndigheter. Numret liknar personnummer.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Samordningsnummer är ett nummer som kan användas av svenska myndigheter som identitet på personer som inte är folkbokförda i Sverige, exempelvis som inte har uppehållstillstånd, men ändå är registrerade. Det kan gälla för utländska personer som arbetar tillfälligt i landet, exempelvis i väntan på beslut om asyl, eller som pendlar från ett grannland och behöver kunna betala skatt i Sverige och för att därmed bli berättigade till sjukpenning. Det kan också gälla personer som studerar vid universitet (kortvarigt, annars behövs personnummer), är sjöman på svenskt fartyg, äger sommarstuga och/eller svenskregistrerad bil, övningskör, behöver svenskt körkort, blir åtalade, hamnar i fängelse med flera situationer därtill. Personerna kan senare få personnummer om de bosätter sig i Sverige, och har i så fall både samordningsnummer och personnummer, även om det är personnumret som då ska användas. De som har ett personnummer eller ett samordningsnummer behåller det även om de flyttar utomlands.

Numret ser ut som ett personnummer men har talet 60 adderat till födelsedatumet. Om personen exempelvis är född den 1 januari 1970 så är samordningsnumret på formen 700161-XXXX. Numret kan stå på det LMA-kort som delas ut till assylsökande med arbetstillstånd.

Samordningsnummer tilldelas av skattekontoret på begäran av högskolor och vissa myndigheter som Skatteverket, Rikspolisstyrelsen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, passmyndighet och Sjöfartsverket samt även Regeringskansliet (UD) för diplomater och andra som omfattas av lagen (1976:661) om immunitet och privilegier.[1]. Skatteverket kräver att man är folkbokförd i Sverige, det vill säga att man har ett personnummer, för att utfärda id-kort, och kan inte utfärda sådant med endast ett samordningsnummer som grund.[2]

Bestämmelser om samordningsnummer finns i 18 a § folkbokföringslagen (1991:481)[3].

Historik och statistik[redigera | redigera wikitext]

Samordningsnummer infördes i Sverige den 1 januari 2000[3]. En motivering var ökat antal kontakter med utländskt bosatta, delvis som resultat av EU-medlemskapet, exempelvis sommarstugeägare. Man såg en risk för att personnumren skulle ta slut för vissa datum.

Fram till 2010 hade samordningsnummer skapats för 400 000 personer, varav omkring 150 000 bedömdes bo och arbeta i Sverige.[4] Fram till 2017 hade samordningsnummer skapats för 750 000 personer,[5] men alla lever inte eller befinner sig inte i Sverige, och många har även fått ett personnummer.

År 2017 meddelade Skatteverket att man gör begränsningar så att man i många fall kräver arbetstillstånd för att dela ut samordningsnummer, och att man kan neka personer samordningsnummer om identitetshandlingarna visat sig vara falska.[5] Asylsökande måste lämna kopia på sitt LMA-kort och ha fått beslut om undantag från kravet på arbetstillstånd AT-UND. De komplicerade reglerna bidrar till att år 2016 endast en av sex asylsökande hade de tillstånd som krävs för att få arbeta i Sverige under tiden de väntar på asylbesked, och nu kommer denna grupp att få än svårare att få samordningsnummer.[6]

Problem[redigera | redigera wikitext]

För samhället[redigera | redigera wikitext]

År 2019 rapporterade Dagens Nyheter att 45% av 873 000 personer med samordningsnummer inte hade styrkt sin identitet, vilket enligt gränspolisen innebar att Sverige helt tappat kontrollen på vilka som befinner sig i landet och att ett parallellsamhälle växer fram.[7]

På ett antal adresser i Stockholm är hundratals utländska medborgare registrerade med samordningsnummer. Många av dessa har falska id-handlingar och utnyttjar myndigheternas brister för kriminella ändamål till offentliga kostnader som räknas i miljarder.[8] År 2019 uppgav polisen samordningsnummer utnyttjades av bilmålvakter och att det i registren fanns över 700 samordningsnummer med tio eller fler fordon registrerade.[9]

För innehavare[redigera | redigera wikitext]

Trots att samordningsnumret har funnits sedan år 2000[3] möter personer som endast besitter sådant ofta problem vid användning av elektroniska tjänster. De har inte rätt till svensk id-handling eller elektronisk identifikation med Bankid eller Telia Netid. Åtskilliga myndigheter och institutioner, däribland postombud, sjukvårdsgivare, banker och arbetsgivare saknar kunskap om samordningsnummer. De flesta webbsidor och elektroniska verktyg som kräver identifikationsnummer godtar enbart formatet för ett svenskt personnummer. Det krävs personnummer för att få ett svenskt id-kort vilket oftast krävs för flera tjänster, som t.ex- hos postombud och banker. En utomlands bosatt person som äger en sommarstuga i Sverige kan behöva svensk internetbank för att betala räkningar, eftersom svenska post och bankgironummer inte är användbara i utländska banker. Samordningsnummer söks hos Skattekontoret av en myndighet, inte direkt av en person. EU-medborgare har rätt att söka arbete och då ska samordningsnumret sökas av Arbetsförmedlingen, vars handläggare dock ofta inte har kunskap om detta.[10] Asylsökande får varken personnummer eller samordningsnummer såvida de inte får ett arbete, men det krävs ofta ett sådant nummer för arbete, och det är mycket byråkrati för att de ska få rätt att söka arbete.[11]

Utomlands[redigera | redigera wikitext]

I Norge finns liknande nummer som kallas D-nummer (länk till Norska Wikipedia).

I Danmark finns det liknande nummer som kallas erstatningspersonnummer.

I åtskilliga länder finns det inte denna typ av nummer, utan alla får motsvarigheten till personnummer, eftersom de inte riskerar ta slut.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Lag (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall
 2. ^ ”Villkor för att få ansöka om id-kort”. Skatteverket. https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/idkort/villkorforattfaansokaomidkort.4.76a43be412206334b89800021575.html. Läst 15 mars 2018. 
 3. ^ [a b c] ”Skatteverket SKV 707 "Samordningsnummer"”. Arkiverad från originalet den 24 september 2015. https://web.archive.org/web/20150924102338/http://www.skatteverket.se/download/18.3dfca4f410f4fc63c86800016382/1359707376015/70702.pdf. Läst 23 augusti 2015. 
 4. ^ 400 000 har tillfälligt personnummer, tidningen Arnetet 2010-05-28
 5. ^ [a b] Skärpta rutiner för samordningsnummer, Sveriges radio 2017-10-12
 6. ^ "Moment 22 när asylsökande ska jobba", Svenska Dagbladet 2016-03-31
 7. ^ ”Larmet: Hundratusentals lever utan styrkt identitet”. www.expressen.se. https://www.expressen.se/nyheter/larmet-hundratusentals-lever-utan-styrkt-identitet/. Läst 29 november 2019. 
 8. ^ Larsson, Jens (8 december 2019). ”Hundratals registrerade på samma adress – systemet utnyttjas av kriminella”. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/det-har-ar-ett-smorgasbord-for-de-kriminella. Läst 23 december 2019. 
 9. ^ Wikén, Johan (23 december 2019). ”Polischefen: 700 personer hade minst tio fordon var”. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polischefen-om-samordningsnummer-700-personer-hade-minst-tio-fordon-var. Läst 25 december 2019. 
 10. ^ Arbetsförmedlingen försvårar för EU-medborgare
 11. ^ Moment 22 när asylsökande ska jobba

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]