Sampo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Sampo (olika betydelser).
Sampo blir till.

Sampo är i finsk mytologi (se Kalevala) ett slags magisk artefakt, smidd av Ilmarinen, men exakt vad det var vet man inte. Sampo har tolkats på många sätt: en världspelare eller ett världsträd, en kompass eller ett astrolabium, ett bysantinskt mynt, en dekorerad Vendel-sköld, en kristen relik osv. I Kalevala, tolkade Lönnrot det som en kvarn som producerade mjöl, salt och guld utan råvaror. Världspelarhypotesen, som ursprungligen utvecklades av religionshistoriker Uno Harva och lingvist Eemil Nestor Setälä i början av 1900-talet, är den mest accepterade.

I den utvidgade andra versionen av dikten smids Sampo av Ilmarinen, en legendarisk smed, som en uppgift som bestämts av Pohjolas härskarinna i utbyte mot hennes dotters hand. Senare stjäl Louhi trollkvinnan Sampo men Väinämöinen och Ilmarinen beslutade att ta sig in i hemlighet och hämta det. På båtfärden mot norr plockar de även upp Lemminkäinen. När Louhi upptäcker att Sampo är borta följer hon efter hjältarna och det under striden till sjöss sjunker den ner i havet tillsammans med Väinämöinens kantele.[1][2]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Magical Sampo: Object of Power and Riches in Finnish Folklore” (på engelska). Ancient Origins. http://www.ancient-origins.net/myths-legends-europe/magical-sampo-object-power-and-riches-finnish-folklore-002891. Läst 21 augusti 2017. 
  2. ^ ”Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: KALEVALA” (på engelska). neba.finlit.fi. Arkiverad från originalet den 30 augusti 2017. https://web.archive.org/web/20170830112446/http://neba.finlit.fi/kalevala/index.php?m=211&l=3. Läst 21 augusti 2017.