Samtida R&B

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Samtida R&B
Stilursprung Rhythm and blues, Pop, Soul, Funk, Hiphop, Dance
Kulturella ursprung USA, början av 1980-talet
Typiska instrument Bas
Trummor
Keyboard
Vokalmusik
Mainstreampopularitet Stor popularitet i USA och övriga delar av världen under 1990- och 2000-talet.
Subgenrer Slow jam
Quiet Storm
Fusionsgenrer New jack swing, Hiphop soul, 2-step, Crunk&B, Snap&B, Indie R&B
Relaterade ämnen
Afroamerikansk musik
Urban contemporary

Samtida R&B (engelska: Contemporary R&B), även känt som nutida R&B, modern R&B eller bara R&B, är en musikgenre som kombinerar inslag av rhythm and blues, soul, funk, pop, hip hop och dance.

Genren hade genombrott under 1990-talet och det var ofta väldigt unga utövare som blev stjärnor. Artister som förknippas mest med denna "revolution" anses vara de tre sångerskorna Brandy, Aaliyah och Monica.[1] Deras enorma framgångar under 1990-talet bredde vägen åt en ny våg av framgångsrika sångerskor på 2000-talet, exempelvis Beyoncé, Ashanti och Alicia Keys.[1][2] R. Kelly är oftas kallad för Kungen av R&B.

Flera populära tidskrifter har genren som huvudämne, däribland Vibe Magazine, Jet Magazine och Essence Magazine. Radiokanaler som spelar musiken sägs spela Adult contemporary (1990-tals klassiker), Urban AC (blandning av klassiker, nyare ballader och midtempo-spår) och Rhythmic AC (blandning av R&B, hiphop och dans).

Karaktäristiska drag[redigera | redigera wikitext]

Samtida R&B har sitt ursprung i slutet av disco-eran, det sena 1970-talet, när Michael Jackson och Quincy Jones lade fler elektroniska element till ljudet inom svart musik för att skapa ett lugnare dansgolv-vänligt ljud. Det första resultatet blev Off the Wall (1979).[3][4]

Vokalmusik är av stor vikt inom samtida R&B. Sångarna är ofta kända för användning av melism, populariserad av sångare som Michael Jackson, R. Kelly, Stevie Wonder, Whitney Houston och Mariah Carey. De flesta artister i genren är afroamerikaner och många av dem började sina karriärer med att sjunga gospel i kyrkan.

Låtar i genren är uppbyggda av en kraftig basgång som tillsammans med sången används för att förmedla känslor över pulserande taktslag. Teman i genren beskriver vardagliga situationer men domineras av sånger om att göra slut med sin kärlekspartner, att bli tillsammans igen, att bli bedragen eller personlig styrka.[5] Detta har lett till begreppet "R&B är själens musik". Låtar i genren kan vara ballader (Slow jams), midtempo eller Upptempo. Vanligast är låtar i midtempo. Den samtida R&B:n har kommit att bli den mest mångsidiga musikgenren.[5] Ibland är musiken influerad av andra genrer, vanligast latinamerikansk musik, pop och hiphop. R&B-musiken har blivit känd som en så kallad "mood-setter" och kan användas för att koppla av. Genren har också gjort sig känd under frasen "Baby-making music" eftersom en del låtar beskriver djupa passioner och åtrå.[5]

Populära musiker efter årtionde[redigera | redigera wikitext]

1990-talet[redigera | redigera wikitext]

2000-decenniet[redigera | redigera wikitext]

2010-talet[redigera | redigera wikitext]

R&B i Sverige[redigera | redigera wikitext]

R&B är inte en så präglad genre i Sveriges mainstream och populärmusik, till skillnad från i USA och andra engelskspråkiga regioner som Storbritannien, Kanada och Australien. Men den har på olika sätt introducerats till viss del genom andra genrer. Först via den stora vågen av EDM under början av 2010-talet, speciellt i Sverige. Här samarbetade R&B-sångare som Chris Brown, Usher och Kelly Rowland med house-producenter och DJ:s som David Guetta, Pitbull och Afrojack.[6]

På senare tid, i mitten av 2010-talet har hipsterkulturen i Sverige bidragit till att göra trend av indie R&B i landet. Med sångare som The Weeknd, Jhené Aiko, Miguel och Frank Ocean. Indie R&B utvecklades som en motreaktion till den EDM-vågen som anses ha besudlat äkta R&B.[7].

De främsta svenska radiostationerna som levererar samtida R&B är The Voice och PWR Street.

Svensk R&B[redigera | redigera wikitext]

Eftersom efterfrågan på R&B är förhållandevis liten i Sverige så är även dess scen liten. Men i takt med tillväxten av svensk hiphop så växer även utrymmet för närbesläktad musik. Det finns ett antal sångare från Sverige som lagt grunden för den R&B som växer i landet. Bland andra:

Därtill finns det svenska sångare och rappare som huvudsakligen skapar musik inom en annan genre, men med starka influenser av R&B:

Hiphop

Pop

Soul

Övrigt

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”3 oktober 2010: Aaliyah/Brandy/Monica”. sverigesradio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2680&artikel=4048929. Läst 30 oktober 2010. 
 2. ^ ”Ashanti: New Singer Reigns As Music's Princess Of Hip-Hop Soul”. Jet Magazine. http://books.google.se/books?id=f7UDAAAAMBAJ&pg=PA58&dq=%22ashanti%22+%2B+%22foolish%22+%2B+%222002%22&hl=sv&sa=X&ei=XhByT43YCdSQ4gSwpvGHDw&ved=0CDIQ6AEwATgK#v=onepage&q&f=false. Läst 30 oktober 2010. 
 3. ^ TV Tropes om utvecklingen av samtida R&B
 4. ^ Circulation Magazine om utvecklingen av samtida R&B
 5. ^ [a b c] ”10 Most Annoying Things About R&B -- Rihanna, D'Angelo + More”. theboombox.com. http://www.theboombox.com/2012/02/03/annoying-things-about-randb/. Läst 30 oktober 2010. 
 6. ^ MTV om house- och R&B-låten Without You
 7. ^ New York Post om Indie R&B
 8. ^ DN om Chris Mhina
 9. ^ Musikguiden i P3 med Newkid
 10. ^ SvD om Ansiktet
 11. ^ MTV Om Sebastian Mikael
 12. ^ P5 Sthlm om Cherrie
 13. ^ Throw Me Away om Leslie Tay
 14. ^ Kingsize Magazine om Beldina