Samtida R&B

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxlas med den tidigare genren med ursprung i 1940-talet, se Rhythm and blues
Samtida R&B
Stilursprung Post-disco, Soul, Funk, Pop, Hiphop
Kulturellt
ursprung
USA, början av 1980-talet
Instrument Bas
Trummaskin
Keyboard
Vokalmusik
Subgenrer New jack swing
Hiphop soul
Alternativ R&B
Fusionsgenrer Neosoul
2-step garage
Funk melody
Relaterat
Afroamerikansk musik
Urban contemporary

Samtida R&B (engelska: Contemporary R&B), (även känt som nutida R&B, modern R&B eller bara R&B) är en musikgenre med ursprung ur post-discon och kombinerar inslag av soul, funk, pop och (efter 1986) hiphop.[1]

Genren var från början, sedan 1981, känd under titeln "Black music", men Billboard återinförde år 1990 termen R&B (från 1950-talets rhythm and blues, vilken i sig ursprungligen kallades "Race music"). Detta eftersom genren under den tiden vuxit för att få en mycket bredare mångfald av målgrupp - inklusive vita. Vidare motiverade Billboard denna ändring med att "R&B som stämpel? är mycket mindre trolig att skapa förväntningar om rasen eller den etniska bakgrunden av musikens skapare. Det bör stå klart att Billboard aldrig menade att termen "black" skulle referera till färgen av artisterna som skapade black music".[2] ?Förkortningen "R&B" härstammar alltså från rhythm and blues-musik, fastän den egentligen har en enbart indirekt koppling till samtida R&B vad gäller stilursprung.

De främsta svenska radiostationerna som levererar samtida R&B är The Voice och PWR Street. Två framstående källor för nyheter inom samtida R&B är ThisIsRnB.com och RatedRnB.com.

Karaktäristisk stil[redigera | redigera wikitext]

Samtida R&B har en polerad stil av inspelning och produktion, trummaskin-baserade rytmer och en smidig, extravagant stil av vokal bearbetning?. Vokalmusik är av stor vikt inom samtida R&B. Sångarna är ofta kända för användning av melism, populariserad av sångare som Michael Jackson, R. Kelly, Stevie Wonder, Whitney Houston och Mariah Carey. Elektroniska influenser blir alltmer en ökande trend, och användningen av hiphop- och dance-inspirerade beats är typiska.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1980[redigera | redigera wikitext]

Då disco-eran kom till ett slut, började en ny generation av producenter lägga syntar och smidiga trummaskin-beats till afroamerikansk musik. Michael Jackson var bland de första svarta Post-disco musikerna att gå över till mainstream publik.[3][4] Med Quincy Jones skapade han mer elektroniska element för att hitta ett jämnare, mer dansgolv-vänligt sound. Det första resultatet på detta var redan år 1979 med albumet Off the Wall. Under de första åren så var mainstream R&B mycket pop-orienterad. Anmärkningsvärda 1980 R&B-musiker inkluderar Luther Vandross, SOS Band Mtume, Freddie Jackson, DeBarge, Loose Ends, och Stephanie Mills.

Tina Turner gjorde comeback under andra halvan av 1980-talet, medan Whitney Houston och Janet Jackson bröt sig in i pop topplistan med en rad hits. Janet Jacksons album Control (1986) anses varit viktig i utvecklingen av R&B, då hon och hennes producenter, Jimmy Jam och Terry Lewis, skapade ett nytt sound som fixerade rytmiska inslag av funk och disco, tillsammans med höga doser av syntar, slagverk, ljudeffekter och känsligheten av rapmusik. Samma år började Teddy Riley producera hiphop-beats under ett mer typiskt soul-sound och gospelstämmor. Ett spår han producerade för Johnny Kemp, "Just Got Paid", utvecklade detta samt gruppen Guy som Riley bildade. Denna kombination av R&B-stil och hiphop-rytmer benämndes new jack swing och tillämpades andra artister som Bobby Brown, Keith Sweat, Jodeci och Bell Biv DeVoe.

1990[redigera | redigera wikitext]

I motsats till verk av Boyz II Men, Babyface och liknande artister hade andra R&B-artister och grupper från samma period börjat lägga ännu mer av ett hiphop-ljud till sitt arbete, liksom den innovativa gruppen Jodeci, Blackstreet och Tony! Toni! Toné!. De synt-baserade rytmerna i new jack swing ersattes av raspigare east coast hiphop-inspirerade backing tracks. Det resulterade i en genre märkt som hiphop soul av producenten Sean "P. Diddy" Combs, som också hade agerat mentor för gruppen Jodeci i början och hjälpte dem med deras unika utseende. Sean Combs fortsatte smälta sedan ihop dessa element för att bilda spår med artister som TLC. Detta var en riktning som följdes av Rodney Jenkins med sina släta produktioner med Destiny's Child.

Under mitten av 1990-talet så ledde Michael Jackson, R. Kelly, Janet Jackson, Mariah Carey, Aaliyah, TLC, SWV och Boyz II Men den samtida R&B:n till att bli mainstream. I slutet av 1990 skapade Raphael Saadiq från Tony! Toni! Toné! annorlunda toner med torrare, klippt musik - i synnerhet med D'Angelo. Denna genre blev neosoul, vilken blandade 1970-talets soul-influenser med hiphop soul. Den nya genren leddes av andra artister som Erykah Badu, Lauryn Hill, och Maxwell. I andra änden av skalan skapade Timbaland ryckiga beats, medan han tömde ut spår med en mer elektronisk känsla och obskyra samples. Hans arbete med Ginuwine, Missy Elliot och Aaliyah är särskilt stark. The Neptunes fortsatte sitt arbete med att skapa extremt minimala grooves. Lauryn Hill och Missy Elliott fortsatte att ytterligare sudda linjen mellan R&B och hiphop genom att spela båda stilarna.

2000-nutid[redigera | redigera wikitext]

Av 2000-talet, hade korspollinering mellan R&B och hiphop ökat. Mainstream modern R&B fick ett sound mer baserat på rytm än hiphop soul hade och saknade blandningen av den urbana hardcore- och soul-aktiga "grind"-känsla som hiphop soul förmedlar. Det rytmiska elementet härstammar från new jack swing. R&B började fokusera mer på soloartister snarare än grupper medan 2000-talet fortskred. Enligt Billboard Magazine så var de mest kommersiellt framgångsrika R&B-artisterna av decenniet Usher, Beyoncé från Destiny's Child, Alicia Keys, Mariah Carey och Rihanna.

Den EDM-vågen som uppkom i början av 2010-talet kom att starkt influera även R&B:n. Här samarbetade R&B-sångare som Chris Brown, Kelly Rowland från Destiny's Child, Rihanna och Usher med house-producenter.[5] Mot mitten av 2010-talet växte en ny våg av R&B, ur hipsterkulturen, som motreaktion till EDM-vågen, som ansetts ha besudlat äkta R&B. Denna genre, så kallad alternativ R&B, bärs av sångare som The Weeknd, Jhené Aiko, Miguel och Frank Ocean.[6].

År 2015 anses också vara en av de största åren för R&B sedan 1990-talet. Den dominerade i sin nuvarande arena, Urban AC radio och fristående skivbolag, men började också långsamt glida tillbaka till mainstream. De mest framgångsrika artisterna här var bland andra Jazmine Sulllivan, Janet Jackson, Tamia, Tyrese, Ne-Yo, Raheem DeVaughn, Miguel och Bryson Tiller.[7]

Populära musiker efter årtionde[redigera | redigera wikitext]

1980-talet[redigera | redigera wikitext]

1990-talet[redigera | redigera wikitext]

2000-talet[redigera | redigera wikitext]

2010-talet[redigera | redigera wikitext]

R&B i Sverige[redigera | redigera wikitext]

R&B är inte en så präglad genre i Sveriges mainstream och populärmusik, till skillnad från i USA och andra engelskspråkiga regioner som Storbritannien, Kanada och Australien. Men den har på olika sätt introducerats till viss del genom andra genrer. Svensk hiphop fick sitt mainstream-genombrott på slutet av 1990-talet, och hiphop med sånginslag har sedan 2000-talet varit tungt anknuten till R&B. Under början av 2010-talet kom också, speciellt i Sverige, den stora vågen av EDM - vilken vid tidpunkten var oskiljaktig från R&B. Hipsterkulturen i Sverige har bidragit till framgången av ?alternativ R&B i landet.

De främsta svenska radiostationerna som levererar samtida R&B är The Voice och PWR Street.

Svensk R&B[redigera | redigera wikitext]

Eftersom efterfrågan på R&B är förhållandevis liten i Sverige så är även dess scen liten. Men i takt med tillväxten av svensk hiphop så växer även utrymmet för närbesläktad musik. Newkid blev den första att utnyttja R&B:?s relation till hiphop framgångsrikt med sitt debutalbum år 2011, under skivbolaget Baseline Music av Lorentz & Sakarias.[8] Det finns ett antal andra sångare från Sverige som hittills bidragit till den R&B som växer i landet. Bland andra:

Därtill finns det svenska sångare och rappare som huvudsakligen skapar musik inom en annan genre, men med starka influenser av R&B:

Hiphop

Pop

Soul

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ New World Encyclopedia om Rhythm and blues och Samtida R&B
 2. ^ "African American Music: An Introduction" (2014) av Mellonee V. Burnim och Portia K. Maultsby, sida 265
 3. ^ Circulation Magazine om utvecklingen av samtida R&B
 4. ^ Pro Music Tutor blogginlägg om historian av samtida R&B
 5. ^ MTV om house- och R&B-låten Without You
 6. ^ New York Post om Alternativ R&B
 7. ^ ThisIsRnB.com om 2015:s bästa R&B-album
 8. ^ Throw Me Away vid Newkids sångdebut
 9. ^ Grand Smack om Alex Rios
 10. ^ SvD om Ansiktet
 11. ^ P5 Sthlm om Cherrie
 12. ^ DN om Chris Mhina
 13. ^ Throw Me Away om Leslie Tay
 14. ^ Musikguiden i P3 med Newkid
 15. ^ Grand Smack om Rob Bourne
 16. ^ MTV Om Sebastian Mikael
 17. ^ Självbiografi av Z.Woods, under "Bio"