Samus Aran

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Samus Aran
Skapad av Makoto Kano
Designad av Hiroji Kiyotake
Yrke Prisjägare
Spel
Spelserie Metroid-serien
Första spel Metroid
Senaste spel Metroid: Other M
Röst (spel)
20022007
2008
2010
Jennifer Hale[1]
Alésia Glidewell[2]
Jessica Martin[3]
Datorspelsportalen

Samus Aran (サムス・アラン Samusu Aran?) är en tv-spelsfigur skapad av Nintendo, som medverkar i Metroid-serien. Hon är speciell på så sätt att hon är en av de få icke-sexualiserade kvinnliga videospelsfigurerna, dock visar flera av Metroid-spelen henne som någorlunda avslöjande om man klarar spelet snabbt nog. Dessutom är den information om henne man kunde läsa i instruktionsboken från början med mening vag och i vissa fall helt fel. Många antog helt enkelt att hon var en manlig cyborg, vilket ledde till en häpnadsväckande upptäckt för fans under en tid då väldigt få kvinnliga tv-spelsfigurer var aktiva hjältinnor.

Enligt Yoshio Sakamoto, en av seriens grundare, fattades beslutet att göra Samus Aran till en kvinna i slutet av utvecklingen av det första spelet i serien. Förslaget kom från en av medlemmarna i teamet, som trodde att det skulle överraska spelaren.[4]

Fiktiv biografi[redigera | redigera wikitext]

Samus Aran är den legendariska prisjägaren som är välkänd för att ha besegrat rymdpiraterna och utplånat de farliga metroiderna. Trots att hon först troddes vara en manlig cyborg avslöjade Samus sin riktiga identitet efter att ha besegrat rymdpiraterna på Zebes. Hennes pålitlighet är nästan alltid garanterad framgång på sina uppdrag.

Samus är dotter till två kolonister på Federationens koloni K-2L. När hon var ung förstörde rymdpiraterna kolonin. Samus var den enda överlevande. En grupp chozo uppfattade nödsignalen från kolonin och tog Samus med sig hem till Zebes. De uppfostrade henne som en av sina egna, och ingöt chozoblod i hennes ådror för att hon skulle få deras naturliga krafter. I Metroid: Zero Mission får Samus flashbacks och upplever sin barndom. Där ser hon sig själv tillsammans med en chozo, när hon ser en väggmålning som visar en chozokrigare.

Hur och varför Samus till slut lämnade Zebes är ett mysterium. Enligt Metroid Primes instruktionsbok attackerade rymdpiraterna Zebes och utplånade de flesta chozo på planeten efter att ha upptäckt metroiderna. Men detta motsägs av uppgiften om att Samus ska ha växt upp samtidigt, och i Metroid: Zero Mission sägs det att hon växte upp på samma planet som rymdpiraterna attackerade.

Samus ses sällan utan sin specialbyggda Chozo-stridsdräkt, också känd som Power Suit. Förutom att skydda henne ger den henne nya fysiska egenskaper, vilket låter henne hoppa väldigt långt och högt eller klättra uppför vertikala väggar. Dräkten är också kompatibel med många olika tillbehör och uppgraderingar som gör den mer mångsidig.

Metroid-spel och cameo-framträdanden[redigera | redigera wikitext]

Ordnade efter de amerikanska lanseringsdatumen

 1. Metroid (1986 - NES)
 2. Nintendo's Tetris (1989 - NES) (Cameo)
 3. Metroid II: Return of Samus (1991 - Game Boy)
 4. Super Metroid (1994 - SNES)
 5. Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (1996 - SNES) (Cameo)
 6. Kirby's Fun Pak (1996 - SNES) (Cameo)
 7. Kirby's Dream Land 3 (1997 - SNES) (Cameo)
 8. Super Smash Bros. (1999 - N64)
 9. Super Smash Bros. Melee (2001 - GameCube)
 10. Metroid Prime (2002 - GameCube)
 11. Metroid Fusion (2002 - Game Boy Advance)
  (Metroid Prime och Metroid Fusion lanserades samma dag)
 12. Metroid: Zero Mission (2004 - Game Boy Advance)
 13. Metroid (2004 - Game Boy Advance) (en nyversion av originalspelet. Tillhör Classic NES-serien)
 14. Metroid Prime 2: Echoes (2004 - GameCube)
 15. Metroid Prime Pinball (2005 - Nintendo DS)
 16. Metroid Prime: Hunters (2006 - Nintendo DS)
 17. Metroid Prime 3: Corruption (2007 - Wii)
 18. Super Smash Bros. Brawl (2008 - Wii)
 19. Metroid: Other M (2010 - Wii)

Super Smash Bros.[redigera | redigera wikitext]

I Super Smash Bros. är Samus en tungviktare i luftstrid, hennes vikt överskrids endast av tungviktare såsom Donkey Kong eller Captain Falcon. Hennes flygande sparkar är bland de kraftfullaste i spelet. Dessutom kan hon använda en rad olika projektiler inspirerade av hennes vapen från Metroid-spelen, däribland Power Beam, missiler och Morph Ball-bomber.

I Super Smash Bros. Melee, gjordes hon lite mer användarvänlig. Hon är också väldigt användbar för attacker på alla avstånd. Hennes ökade snabbhet, rörlighet och uthållighet märks också av Melee-fans.

Nya attacker: Målsökande missil (styrspaken ska tryckas åt vänster/höger samtidigt som sedan B, för en kraftigare icke-målsökande missil ska båda tryckas ner samtidigt)

Samus togs ur tungviktarklassen från Super Smash Bros och sattes istället i medelviktsklassen i Super Smash Bros. Melee.)

I Super Smash Bros. Brawl finns både Samus och Zero Suit Samus (Samus utan sin Power Suit) som spelbara karaktärer. Samus har inte ändrats mycket från Melee, medan Zero Suit Samus är som en beväpnad Sheik. Samus' Final Smash är Zero Laser, en kraftfull laserkanon som efteråt får Samus att tappa rustningen, medan Zero Suit Samus' Final Smash är Shinespark, en specialteknik känd från bl.a. Super Metroid i vilket hon attackerar i en ljus kortdistans och förvandlas till vanliga Samus.

Metroid-film[redigera | redigera wikitext]

Paris Hilton provspelade för Samus Arans röst i en actionfilm som skulle göras av Nintendos bästsäljande spel. Naomi Watts och Kristanna Loken rapporteras också ha övervägts. I nuläget är det dock mycket osäkert om en sådan film kommer att göras.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Nintendo Power staff (maj 2009). ”Power Profiles 26: Jennifer Hale”. Nintendo Power (241): s. 76-78. 
 2. ^ ”Bio - Alésia Glidewell - Voice Over Artist”. Alésia Glidewell. http://www.alesiaglidewell.com/bio.php. Läst 26 februari 2010. 
 3. ^ ”Exclusive Voice of Samus Interview”. GameTrailers. 2010-11-08. http://www.gametrailers.com/video/exclusive-voice-metroid-other/707254?type=flv. Läst 8 december 2010. 
 4. ^ ”Sakamoto: Så blev Samus Aran en kvinna”. Nintendo-nyheter.se. http://www.nintendo-nyheter.se/2010/09/10/sakamoto-sa-blev-samus-aran-en-kvinna/. Läst 10 september 2010. 

Exerna länkar[redigera | redigera wikitext]