Samvetsäktenskap

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Samvetsäktenskap är en äldre term för ett samboförhållande från den tid där ett förhållande utan äktenskap inte var socialt accepterat.

Samvetsäktenskap[redigera | redigera wikitext]

I Sverige uppkom begreppet, eller termen, vid slutet av 1800-talet. Att leva ihop utan att ha ingått legalt äktenskap var då, inom radikala kretsar, en protest mot de rådande föråldrade äktenskapslagar som fråntog kvinnan både myndighet och egendom. En ung jurist, sedermera liberal statsminister, Karl Staaff upprättade 1890 ett förslag till ett "samlevnadskontrakt" som bland annat skulle skydda de eventuella barnens ställning. Först i och med den nya äktenskapslagen 1920 tillerkändes hustrun myndighet och rådanderätt över sina medel.[1]

År 1987 infördes den så kallade sambolagen som ger en viss juridisk trygghet åt par som lever ihop som ogifta.

"Common-law marriage"[redigera | redigera wikitext]

I stora delar av den engelskspråkiga världen har en liknande form, common-law marriage däremot sedan länge haft viss juridisk status, och ett äktenskap med vissa tillhörande rättigheter och plikter har kunnat anses råda även om det inte skett någon form av ceremoni. Common-law marriage förekommer ännu i ett antal delstater i USA och Canada - men ingenstans i Europa, där det dock tidigare var erkänt i skotsk rätt - och det kan också hävdas i civilmål i Nordamerika. En kvinna kan t.ex. anklagas för att ha åsidosatt sitt barn, om hon vägrat att hjälpa sin partners minderårige son i en svår nödsituation, trots att partnern inte formellt är registrerad som sådan och sonen alltså formellt inte familjemedlem. Hon kan i så fall dömas för försummande av sin plikt som förälder. En man som lever i ett de facto-äktenskap men ingår nytt äktenskap eller äktenskapsliknande relation med en annan kvinna kan dömas för tvegifte i stater som erkänner common-law marriage, även om ingen av relationerna har ingåtts genom skrivna, bindande dokument eller löften, ifall det är väl belagt att parterna lever tillsammans under äktenskapsliknade förhållanden sedan länge. Bland annat av denna anledning rör sig t.ex. familjen i centrum av tv-serien Big Love i en olaglig situation (om familjen föreställs vara verklig) även om det skulle antas att endast det först ingångna äktenskapet anmälts till myndigheterna eller ingåtts vid en vigsel. Även relationerna med de övriga fruarna är så pass öppna att en domstol i Utah skulle bedöma fallet som polygami, vilket är olagligt i delstaten sedan 1890.

Kända personer som levt i samvetsäktenskap[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kvinnohistorisk uppslagsbok, Harriet Clayhills, Raben & Sjögren 1991, ISBN 91-29-61587-9, sid 438-439