Samvetsgrannhet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Samvetsgrannhet är ett begrepp relaterat till samvete och även emotionell intelligenskvot. Begreppet motsvarar förmågan att vara målinriktad, noggrann, och att agera utifrån ens samvetsliga övertygelser. Detta kallas även exekutiv förmåga. Samvetsgrannhet är relaterad till funktionen i frontalloben i hjärnan, som bland annat har till funktion att planera och utföra handlingar i överensstämmelse med långsiktiga mål, samt att hämma impulsiva handlingar. Prokrastinering anses ofta vara ett exempel på dålig samvetsgrannhet.

God samvetsgrannhet kan vara en bidragande faktor till akademisk och professionell framgång, samt ökad livslängd.[1]

Phineas Gage[redigera | redigera wikitext]

Phineas Gage är en berömd person inom neurobiologin. Han var en framgångsrik person som arbetade inom tågindustrin på 1800-talet. Hans frontallob skadades i en olycka där han tryckte ner en krutladdning med ett järnspett, vilket orsakade en omfattande personlighetsförändring. Från att ha varit samvetsgrann nykterist blev han istället impulsiv, fick alkohol- och spelproblem och kunde inte längre hålla någon anställning. Trots detta kvarstod hans övriga goda förmågor, bland annat inom matematik. Detta, i kombination med senare studier, visar att samvetsgrannhet är ett drag som är åtskiljt från övrig intelligens, och kan bland annat förklara varför hög IQ inte alltid är korrelerat till god akademisk och professionell framgång.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Conscientiousness, Career Success, and Longevity: A Lifespan Analysis”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2691806/. Läst 8 januari 2012.