San José de Chiquitos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

San José de Chiquitos är huvudstad i provinsen Chiquitos i departementet Santa Cruz i Bolivia. Staden, som hade 16 942 invånare (2005)[1] grundades 19 mars 1697 och var den tredje i Chiquitosterritoriet som grundades av missionärer ur Jesuitorden, under ledning av Felipe Suárez och Dionisio de Ávila[2].

Staden ligger 280 meter över havet och har ett torrt subtropiskt klimat med en medeltemperatur på 25,4 grader Celsius. Den högsta temperaturen är i november på 32 grader, och den lägsta i juni med 16 grader. Medelluftfuktigheten ligger på 68 procent och årsnederbörden är omkring 1 024 millimeter[2].

De största näringarna är bomullsodling och turism[2].

San José de Chiquitos är känt för sitt stentempel som, tillsammans med övriga jesuittempel i landet, har förklarats som nationalmonument av den bolivianska regeringen. 12 december 1990 togs det med på Unescos världsarvslista[2]. Templet byggdes mellan 1745 och 1754 underhålls av stadens invånare[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”MunicIpio De San Jose De Chiquitos” (på spanska) (pdf). Gobierno Autónomo Departamental de Santa Cruz. http://www.santacruz.gob.bo/accion/pdf/municipio.php?IdMunicipio=19. 
  2. ^ [a b c d] Delvis översatt version från spanskspråkiga Wikipedia
  3. ^ San Jose de Chiquitos - Bolivia's Architectural Treasure av Bonnie Hamre