San Marino

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se San Marino (olika betydelser).
Serenissima Repubblica di San Marino
Flagga Statsvapen
ValspråkLibertas
(latin för "frihet")
Nationalsång: Inno Nazionale
HuvudstadSan Marino[1]
Största stad Dogana
Officiellt språk Italienska
Statsskick Republik
 -  Regerande kaptener Mariella Mularoni och Luca Boschi
 -  Erkänd 3 september 301 
Yta
 -  Totalt 61 km² (192:e)
 -  Vatten (%) 0%
Befolkning
 -   års uppskattning 33 300 (2016[2])(190:e)
 -  Befolkningstäthet 546 inv./km² (14:e)
Valuta Euro (EUR)
Tidszon CET (UTC+1)
 -  Sommartid CEST (UTC+2)
Topografi
 -  Högsta punkt Monte Titano, 739 m ö.h.
 -  Längsta flod Ausa
Nationaldag 3 september
Nationalitetsmärke RSM
Landskod SM, SMR, 674
Toppdomän .sm
Landsnummer 378

San Marino, formellt Republiken San Marino, är en republik belägen på Apenninska halvön i södra Europa, helt omsluten av Italien. San Marino är en av Europas mikrostater. Dess invånare kallas sanmarinier.[3]

San Marino har (2020) världens femte längsta förväntade genomsnittliga livslängd: 83,3 år.[4] Landet har också enligt Världsbanken fler motorfordon än invånare.[5] Motorfordon från San Marino bär nationalitetsbeteckningen RSM.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: San Marinos historia

San Marino är den enda kvarvarande av de stadsstater som fanns i Italien under medeltiden. Enligt traditionen flydde den helige Marinus från Rab undan den romerske kejsaren i början av 300-talet och grundade San Marino. I själva verket kan Marinus ha levat någon gång mellan år 500 och 700.[6] Under 1500-talet styrdes landet av påven. 1631 erkände Kyrkostaten San Marinos självständighet under uppsikt av kyrkan.

När kejsar Napoleon I erövrade Italien kom San Marino under franskt beskydd. 1815, efter Napoleons fall, återupprättade Wienkongressen Kyrkostaten. Den lokale ledaren hävdade dock San Marinos fulla oberoende trots att romersk-katolska kyrkan ville bevara sitt inflytande över landet. En konflikt uppstod som varade fram till 1861, vid konungariket Italiens bildande, då ett vänskapsavtal upprättades mellan den nya italienska staten och San Marino, som därmed lyckades bevara sin självständighet. Under andra världskriget var San Marino neutralt och kom att bli en fristad för tusentals italienska judar. Trots sin neutralitet utsattes landet för ett antal bombangrepp, något som landet senare kompenserades för.

Med undantag av att man numera har demokratiska val med allmän och lika rösträtt har styrelseskicket inte förändrats nämnvärt sedan 1240-talet. Den lagstiftande makten ligger hos parlamentet (se nedan).

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Karta över San Marino

San Marino är beläget på berget Monte Titanos sluttningar i östra delarna av Italien. Det gränsar till Emilia-Romagna i norr och Marche i söder. Gränsen till Italien är 39 km lång. San Marino är ett bergigt land: endast 17 % av jorden är brukbar. Landets största naturresurs är sten. Det finns inga floder av betydande storlek, men de viktigaste är Ausa, Marano, och Rio San Marino.

Klimat och miljö[redigera | redigera wikitext]

San Marino har medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Den genomsnittliga årsnederbörden är 686 mm regn.

San Marino har anslutit sig till internationella miljöavtal om biologisk mångfald, klimatförändringar, ökenspridning, förbud mot kärnvapenprov. De har undertecknat avtalen men inte ratificerat dem.

Statsskick och förvaltning[redigera | redigera wikitext]

San Marino har ett unikt statschefsämbete, som utövas av två personer samtidigt, de två regerande kaptenerna[2] (Capitani Reggenti) som väljs av regeringen (se nedan) för en sexmånadersperiod åt gången.

Den verkställande makten utövas av en regering kallad statskongress (Congresso di Stato) som väljs av parlamentet för fem år. Ledamöterna i statskongressen kallas statssekreterare. Regeringschef är statssekreteraren för utrikes och politiska frågor.

Staden San Marino

Den lagstiftande makten utövas av ett enkammarsparlament (Consiglio Grande e Generale) med 60 ledamöter, som väljs i allmänna, direkta val. Sedan 2016 röstar man i två omgångar om ingen koalition uppnått majoritet i första valomgången. Vid valet 2016 tog vänsterkoalitionen Adesso.sm makten i parlamentet.

Den dömande makten utövas av en högsta domstol (Consiglio dei XII) och underordnade domstolar. Domarna väljs av parlamentet bland icke-sanmarineser, först för en period om fyra år och sedan på livstid.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

San Marino är indelat i nio kommuner (Castelli): staden San Marino, Borgo Maggiore, Serravalle, Acquaviva, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino och Montegiardino. Varje kommun styrs av en kommunstyrelse (Giunta) med en borgmästare (Capitano di Castello) som ordförande.

Militär och polis[redigera | redigera wikitext]

Guardia del Consiglio Grande

San Marino är en neutral stat och har ingen värnplikt. Det existerar dock ett antal militära och polisiära kårer.

Guardia di Rocca
 • La Guardia del Consiglio Grande e Generale (grundad år 1700) är ett frivilligt hedersgarde för San Marinos politiska ledning.
 • La Compagnia Uniformata delle Milizie är en frivillig miliskår, med framförallt ceremoniella funktioner.
 • La Guardia di Rocca (grundad år 1700) bevakar San Marinos gränser och de offentliga byggnaderna, eskorterar värdetransporter samt fungerar som tullpolis.
 • Il Corpo della Gendarmeria (grundad 1824) är en paramilitär poliskår med ansvar för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt för brottsbekämpning.
 • La Polizia Civile är en civil polismyndighet med ett polisiärt ansvar som framförallt omfattar trafik, turism, näringsverksamhet, post och skatter. Den har dessutom ett myndighetsansvar för brandförsvar, civilförsvar, miljövård och folkbokföring.

Ekonomi och samfärdsel[redigera | redigera wikitext]

Landet är i valutaunion med Italien och har därför euro som valuta. Av den yrkesverksamma befolkningen är 1 % sysselsatt i jordbruket, 42 % i industrin och 57 % inom tjänstesektorn. De viktigaste jordbruksprodukterna är vete, vindruvor, majs, oliver, nötkött, fläskkött, ost och hudar. De viktigaste industrierna är textilindustrin, elektronikindustrin, keramisk industri, cementtillverkning och vinproduktion. De viktigaste tjänstesektorerna utgörs av bankverksamhet och turism. Turismen bidrar med mer än 50 % av landets BNP.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

San Marino har ett vägnät på 220 km. Det finns tre huvudgränsövergångar med Italien, där det vanligen inte är identitetskontroll. Det finns inga järnvägar och ingen flygplats i San Marino. Det finns en helikopterplattform i landet. Närmaste flygplats är Rimini flygplats, cirka 20 km bort. Närmaste storflygplatser är i Rom och Milano, båda runt 350 km bort.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Landet har cirka 33 300 invånare, varav 4 352 bor i huvudstaden San Marino. Största delen av befolkningen är sanmarinier, men en italiensk minoritet finns också i landet.

I San Marino talas italienska. Minst 95 procent av befolkningen beräknas tillhöra den romersk-katolska kyrkan, som är statsreligion. Mindre minoriteter av valdenser, bahá'í, muslimer och judar finns i landet.[7]

Kultur och samhälle[redigera | redigera wikitext]

Idrott[redigera | redigera wikitext]

San Marinos Grand Prix i formel 1 arrangerades årligen 1981–2006. Loppet kördes på Autodromo Enzo e Dino Ferrari i Italien, men kallades San Marinos Grand Prix eftersom det redan fanns ett annat lopp (som kördes på Monza) som betecknades som Italiens Grand Prix. Från 2007 körs istället ett lopp i MotoGPMisano World Circuit (även den i Italien) som kallas San Marinos Grand Prix.

San Marino har även haft en världsmästare i Roadracing, Manuel Poggiali, som vunnit 125GP 2001 och 250GP 2003.

För information om landets fotbollslag, se San Marinos herrlandslag i fotboll.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/varldens-lander-samhallskunskap/europa-samhallskunskap/fakta-om-san-marino
 2. ^ [a b] San Marino i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 13 maj 2017.
 3. ^ TT-språket, Nationalitetsnamn[död länk], <www.tt.se/ttsprak/ Arkiverad 8 oktober 2011 hämtat från the Wayback Machine.>, läst 2011-10-08
 4. ^ https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sm.html
 5. ^ https://web.archive.org/web/20140408033157/http://data.worldbank.org/indicator/IS.VEH.NVEH.P3?order=wbapi_data_value_2010+wbapi_data_value+wbapi_data_value-last&sort=asc
 6. ^ http://www.sanmarinosite.com/en/history/origins-of-san-marino/ (januari 2018)
 7. ^ ”Religion”. ui.se. https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/san-marino/religion/. Läst 13 maj 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]