San Millán de la Cogolla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
San Millán de la Cogolla
Kommun
Land Spanien Spanien
Region La Rioja
Provins Provincia de La Rioja
Höjdläge 878 m ö.h.
Koordinater 42°19′45″N 2°51′44″V / 42.329167°N 2.862222°V / 42.329167; -2.862222
Folkmängd 260 (2013-11-10)[1]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 6359116
Läge i Spanien
Red pog.svg
Läge i Spanien
Världsarv
San Millán Yuso och Suso kloster
San Millán de Suso
Geografiskt läge
LandSpanien Spanien
Region*Europa och Nordamerika
Data
TypKulturarv
Kriterierii, iv, vi
Referens805
Historik
Världsarv sedan1997  (21:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

San Millán de la Cogolla är en liten kommun i La Rioja, Spanien.[1] Den har fått sitt namn från ett helgon från 500-talet, sankt Millán (på spanska San Millán) som var bosatt här, och från de omgivande bergens form (ordet cogolla betyder "munkkåpa"). Byn är känd för sina tvillingkloster, Yuso och Suso, som fick världsarvsstatus 1997. Befolkningen har minskat betydligt under 1900-talet och bestod 2007 av endast 303 invånare. I området talas spanska men en del lokala ortnamn är av baskiskt ursprung, och det finns belägg för att baskiska talades här för ett tusental år sedan.

Judar bodde här så tidigt som vid tiden för Slaget vid Nájera, och de fick uthärda mycket under inbördeskriget mellan Peter I av Kastilien och Henrik II av Kastilien. I oktober 1369, beordrade Henrik II av Kastilien, efter anmodan av ledningen av den lilla aljaman i San Millán, då det förordades av "vissa judar som hade gått till domstol", att "kristna männen och kvinnorna och de moriska männen och kvinnorna" omedelbart skulle lösa sina skulder till judarna, "så att de sistnämnda kan betala sina skatter till morerna omgående." Den 10 september 1371, befriade dock kungen abboten och alla munkarna från alla deras eventuella skulder de hade med judarna sedan slaget.[2]

Klostrens historia[redigera | redigera wikitext]

Yuso kloster ligger i dalens lägsta del.
Korsgången i Yuso kloster.
Sakristian i Yuso.
Mozarabiska bågar i Suso.

Suso är det äldre av de två klostren, och ett skäl för sin berömmelse är att man säger sig vara platsen där de första fraserna på spanska och baskiska skrevs för första gången - den codex det handlar om bevarandes i klosterbibilioteket i Yuso innan den flyttades till sin nuvarande plats i Madrid. Fraserna på spanska och baskiska är glosor på en latinsk text och är kända som Glosas Emilianenses. Den diskuteras huruvida de spanska orden är skrivna i en tidig form av kastiliansk spanska eller i en närbesläktad dialekt. Oavsett detta, så stärks San Milláns betydelse som spanska språkets vagga genom närheten till byn Berceo som är associerad med Gonzalo de Berceo, den först kända spanska poeten.

skriptoriet förblev aktivt under det islamistiska styret; och under århundradena klarade sig det religiösa samhället genom olika förändringar som påverkade klostren (exempelvis plundringen som gjordes av Svarte prinsen). Klosterlivet har dock utvecklats, de första munkarna i Suso var eremiter, men Yuso utvecklades till ett benedektinskt kloster som världsarvskommittén noterat, San Millán uppvisar förvandlingen från ett eremitiskt till ett munkkloster i materiella termer.[3].

Suso-klostret har varit obebott sedan Mendizábals kyrkliga konfiskering. Yuso tillhör idag Augustinerorden.

Delar av Yuso har gjorts om till ett hotell. Idag söker sig pilgrimer till San Millán på sin vandring längs Jakobsleden (även om det ligger lite vid sidan om den officiella delsträckan mellan Nájera och Burgos)[4][5].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]