Sandlöpare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För ödlesläktet, se sandlöpare (ödlor).
Sandlöpare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Calidris-alba-001.jpg
Adult sandlöpare i vinterdräkt.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
SläkteCalidris
ArtSandlöpare
C. alba
Vetenskapligt namn
§ Calidris alba
AuktorPallas, 1764
Utbredning
Arcticsanderling.jpg
Synonymer
  • Crocethia alba
  • Erolia alba
Adult sandlöpare i eklipsdräkt innan häckningsdräkt. Fotograferad på Helgoland den 5 maj.
Adult sandlöpare i eklipsdräkt innan häckningsdräkt. Fotograferad på Helgoland den 5 maj.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Sandlöpare (Calidris alba) är en fågel som tillhör familjen snäppor.

Utseende och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Adult i häckningsdräkt.

Sandlöparen är 18–21 centimeter lång, ungefär lika stor som en kärrsnäppa. I jämförelse med kärrsnäppan har den en kortare ganska tjock näbb. Dess vingspann blir 40–45 cm. Näbben och benen är svarta. Den har tre tår, eftersom den saknar baktå.

I häckningsdräkt (juli–aug) är ovansidan gråbrun, huvud och hals rödbrun medan undersidan är vit. Under våren (apr-maj) bär den adulta sandlöparen en eklipsdräkt då huvud och hals är mer gråbrunspräcklig. Den anlägger häckningsdräkt genom att dessa fjäderpartier slits och på så sätt avslöjar de starkare färgade fjädrarna under.

I adult vinterdräkt är den mycket ljus, med ljusgrå ovansida och hjässa, vitt ansikte och undersida och en mörkare grå fläck på skuldran. Den juvenila fågeln är svartvit och har en mycket mer kontrastrik dräkt än den vuxna fågeln.

Ovansidan av vingen är till mönster och färg ganska lik kärrsnäppans i svart och vitt, men sandlöparen har ett bredare vitt vingband och närmast kroppen är vingen ljusgrå till skillnad från kärrsnäppans mer gråbruna nyans. De mittersta stjärtpennorna är svarta.

Sandlöparen ses ofta på sandstränder då de snabbt springer fram och tillbaka, i en cyklisk rörelse och plockar föda, och samtidigt undviker bränningarna som översköljer stranden. På vintern bildar den ibland stora flockar på stränder.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Sandlöparens häckningsområde. Den svarta randen utgör den ungefärliga sydgränsen för sandlöparens utbredning under häckningen.

Den häckar cirkumpolärt i Arktis och är en långflyttare som övervintrar i Sydamerika, Afrika och Australien. Mer än 25% av populationen som flyttar utmed östra Atlanten övervintrar i ögruppen Bijagos i Guinea-Bissau , Afrika.[2].

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Eftersom den skiljer sig något till utseende från andra Calidris-snäppor har det föreslagits att den borde placeras i det egna monotypiska släktet Crocethia. Sentida forskning (Thomas et al., 2004)[3] indikerar istället att den är en ganska typisk Calidris-snäppa närmast släkt med kärrsnäppa och skärsnäppa.

Man delar vanligtvis inte upp sandlöparen i underarter. Vissa delar dock upp den i en holarktisk underart C. a. alba och en nearktisk C. a. rubida (Gmelin, 1789).

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den visar sig sparsamt i Sverige under flyttningen.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Häckning[redigera | redigera wikitext]

På våren återvänder den till den arktiska tundran och lägger 3-4 ägg i en grop på marken, som är sparsamt fodrad med grässtrån och lavar. Äggen är olivfärgade med bruna fläckar. Ofta sker två häckningar.

Föda[redigera | redigera wikitext]

På häckningsplatserna äter fåglarna mestadels insekter och en del växtmaterial. Vintertid består födan av små krabbor och andra små ryggradslösa djur som den plockar i vattenbrynet på sandstränder.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Den vita vinterdräkten har givit upphov till dess vetenskapliga artnamn alba vilket betyder "vit" på latin. Förr kallad föränderliga sandlöparen [4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

En vinterflock med sandlöpare som uppvisar sitt typiska beteende då de födosöker springande i vågkanten som sköljer över stranden. Fotograferat i närheten Tokeland, Washington, USA.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sanderling, 13 september 2005.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Calidris alba Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Asbirk, S., Salvig, J. C., Rasmussen, P. A. F. & Kjeldsen, J. P. (1994) Ett vadehav i Vestafrika, Dansk Ornithologisk Forenings Tidsskrift (D.O.F.T.), vol.88, sid:6-8
  3. ^ Thomas, Gavin H., Wills, Matthew A. & Székely, Tamás (2004) A supertree approach to shorebird phylogeny. BMC journals, vol.4, sid:28, doi:10.1186/1471-2148-4-28 PDF fulltext Supplement.
  4. ^ Nilsson, Sven (1858) Foglarna

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Roland Staav och Thord Fransson (1991). Nordens fåglar (andra upplagan). Stockholm: Norstedts. sid. 181-182. ISBN 91-1-913142-9 
  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]