Sandra Oxenryd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sandra Oxenryd
2006ee Rehearsal.jpg
Född1 oktober 1982 (40 år)
Kristinehamn, Värmland, Sverige Sverige
GenreSchlager
RollSångerska
År som aktiv2000-

Sandra Maria Oxenryd, född 1 oktober 1982 i Kristinehamn i Värmland, är en svensk sångerska och dokusåpadeltagare från Kristinehamn, som 2005 blev den första kvinnan att vinna Fame Factory.

Hon är dotter till sångaren Christer "Tarzan" Oxenryd som sjöng i dansbandet Schytts.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Hon sjöng i Bingolotto när hon var 10 år gammal.

2000 var Oxenryd framröstad till finalen i Sikta mot stjärnorna, där hon imiterade Carola Häggkvist med låten Främling och kom tvåa. Hon har i flera år arbetat som showartist, exempelvis på Menorca, Spanien (2003) och som artist på Wallmans salonger.

Efter vinsten i Fame Factory var hon synlig i media och sjöng bland annat under utdelningen av svenska TV-priset Kristallen 2005. Samma år gav hon ut albumet All There Is och singeln At Your Side.

Oxenryd vann Eurolaul, Estlands melodifestival, 2006 och representerade Estland i Eurovision Song Contest i Aten med sången Through My Window. Hon tog sig inte vidare från semifinalen. Dessutom medverkade hon på Julskivan med låten I morgon.

Hon har arbetat vid Wallmans Salonger i både Köpenhamn och Oslo. Under hösten 2007 uppträdde hon på showrestaurangen Smuget i Oslo.

2008 tävlade hon i den polska uttagningen till Eurovision Song Contest med låten Super Hero. Hon slutade på sjunde plats.

Oxenryd har också medverkat i tre uppsättningar av Hjalmars revy i Örebro och 2012 sågs hon i Sverigepremiären av Dirty Dancing-The musical på Chinateatern i Stockholm. Därefter har hon turnerat med julshower och körat bakom bland andra Magnus Uggla, Sonja Aldén, Lisa Nilsson och Måns Zelmerlöw.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]