Sandsten

Från Wikipedia
Version från den 27 november 2017 kl. 09.43 av Nordelch (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 217.21.224.193 (diskussion) till senaste version av Nosslrac)
Sandstenklippa i Tyskland

Sandsten är en sedimentär bergart som har ett matrix bestående av sand (d.v.s. "sandkorn" med storleken 0,06–2 mm). En sandsten kan ha olika sorters bindemedel som binder samman sandkornen och får då olika egenskaper, till exempel kvarts (kvartssandsten, som är vanligast), kalkspat (kalcit-kalksandsten), limonit (järnsandsten) eller lera (lersandsten). Sandsten finns på sandiga ställen där kvarts eller kalkspat binder ihop den.

Färgen kan variera: grå, gul, röd.

Sandsten kan bildas i olika sedimentationsmiljöer, alltifrån marina sandstränder, till flodavlagringar och terrestra avlagringar.

Olika sedimentära strukturer är också vanliga i sandsten. Dessa har bildats vid avsättningen av det ursprungliga sedimentet och är ett direkt spår efter den ursprungliga avsättningsmiljön. Några vanliga strukturer och lämningar är böljeslagsmärken, korsskiktning och spårfossil.

Användningsområden

Sandsten är en vanlig byggnadssten och används också till slipstenar, kvarnstenar och brynen.

Se även

Externa länkar