Sandwich

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Sandwich (olika betydelser).
Clubsandwich
Sandwich.

Sandwich är en smörgås bestående av två skivor bröd med pålägget mellan. Oftast används smör som grund, men majonnäs eller senap förekommer också. Sedan väljer man fritt mellan så kallade lunch meats, till exempel skinka, rostbiff eller kalkonbröst. Sallad och saltgurka är populära komplement. En vanlig kombination är ost plus några tomatskivor.

Namnet sandwich anses härstamma från John Montagu, 4:e earl av Sandwich i Storbritannien. Han ska ha beställt kött stoppat mellan två bitar bröd, och sedan ska andra ha börjat beställa "samma som Sandwich!". Det sägs att earlen gillade denna rätt för att den var lätt att äta samtidigt som han kunde fortsätta att spela kort, särskilt cribbage. Earlen ska däremot inte ha varit först med rätten.

Den traditionella brittiska sandwichen skapas oftast genom att man smörar två skivor bröd, lägger pålägget på den ena och sedan den andra brödskivan ovanpå alltihop, med smörsidan nedåt, mot pålägget. Sedan pressar man ihop "paketet" med handen och skär det i ett diagonalt snitt, så att man får två smörgåsar i form av trianglar. Familjärt kallas detta en double round, en dubbel omgång.

Det finns också en typ av glass som kallas sandwichglass eller glassmacka, den i Sverige mest kända är kanske GB:s glass som kallas Sandwich (tidigare GB Sandwich).

En försvenskning av ordet är sandvikare.[källa behövs]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Sandwich.