Sankt Georgios kyrka, Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankt Georgios kyrka
Kyrka
Birger Jarlsgatan 92.jpg
Land Sverige Sverige
Län Stockholm
Ort Stockholm
Trossamfund Ortodoxa metropolitdömet
Koordinater 59°20′46″N 18°3′46″Ö / 59.34611°N 18.06278°Ö / 59.34611; 18.06278
Stil Nygotik
Material Tegel
Invigd 1890
Patriarken av Konstantinopel - Bartolomeus I - besöker kyrkan i Stockholm.
Patriarken av Konstantinopel - Bartolomeus I - besöker kyrkan i Stockholm.

Sankt Georgios kyrka, mellan 1890 och 1978 Katolsk-apostoliska kyrkan, är en grekisk-ortodox kyrka på Östermalm i Stockholm, belägen i korsningen Birger Jarlsgatan - Odengatan. Kyrkan är ritad av arkitekten Anders Gustaf Forsberg[1] för Katolsk-apostoliska församlingen och stod färdig 1890.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan uppfördes av den svenska grenen av den Katolsk-apostoliska kyrkan som hade grundats i London på 1830-talet. Församlingen uttunnades under 1900-talet, varför kyrkan 1978[2] uppläts som kyrka åt det Ortodoxa metropolitdömet Sverige och Skandinavien.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Den Katolsk-apostoliska kyrkan tillsatte arkitekten Anders Gustaf Forsberg att ta fram plan och ritningar för den nya kyrkan. Och själva byggnaden uppfördes av byggmästare Per Sundahl. Den grekisk-ortodoxa församlingen har efter övertagandet kompletterat inredningen med ikonostas och altare av sten.[3]

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är i nygotisk stil och är en enskeppig långhuskyrka, med fasader i maskinslaget rött tegel med mönstermurad takfris och listverk och omfattningar i grå cement. Fönstren är spetsbågiga, så även dörröppningar. Koret utgörs av en femsidig absid i öster, tornet ligger ovanför huvudentrén i väster och har en hög, kopparklädd tornspira. Taket är klätt med takplåt. Mot norr är kyrkan vidbyggd med rum församlingen.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Kyrkorummet är enskeppigt, och täcks av ett högt spetsbågiga takvalv som är kassetindelat. Kyrkgolvet är belagt med plank. De gotiska fönstren har i koret glasmålningar med stiliserad växtornamentik och koret har även en vackert snidad väggpanel i nygotik. Orgeläktaren som ligger längst bak i kyrkan , bärs upp av rikt snidade konsoler, orgeln togs däremot bort på 1970-talet.

Renovering[redigera | redigera wikitext]

På hösten 2019 genomgick kyrkan en utvändig renovering[4], något som dock gjordes utan bygglov[5].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Källnoter

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]