Sankt Michaelskatedralen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sankt Michaelskatedralen.

Sankt Michaelskatedralen eller Sankt Mikaels guldkupolsförsedda katedral (ukrainska: Михайлівський золотоверхий монастир och ryska: Михайловский Златоверхий монастырь) är en katedral i Kiev i Ukraina som ägs av den ukrainska ortodoxa kyrkan. Katedralens namn är hämtat från Mikael. På platsen har det legat kloster från 1100-talet men de byggnader som står där i dag byggdes färdigt först 2001.

Komplexet består dels av själva katedralen men också av ett refektorium, uppkallat efter aposteln Johannes samt ett klocktorn. Dessa fick sitt nuvarande utseende vid en tillbyggnad på 1700-talet men revs 1935–1936 av de sovjetiska myndigheterna. Återuppbyggnaden av katedralen inleddes 1997 och har skett så att det i stort sett återuppbyggdes till sitt ursprungliga 1700-talsutseende. En del ruiner av den gamla katedralen som påträffades vid återuppbyggandet ingår nu i katedralens krypta.

I klostret sägs relikerna av Sankta Barbara finnas trots att hennes historiska existens har ifrågasatts. Svjatopolk II av Kiev är begravd i komplexet.

På platsen framför klostret finns två monument: ett monument över svältoffren i Ukraina 1932–1933 samt en en statygrupp av prinsessan Olga, aposteln Andreas samt helgonen Kyrillos och Methodios. Den restes år 1911, men raserades 1919 av bolsjevikerna, och restes på nytt år 1996.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, St. Michael's Golden-Domed Monastery, 18 september 2020.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]