Sankt Mikaels kyrka, Ängelholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankt Mikaels kyrka
Kyrka
Sankt Mikaels kyrka
Sankt Mikaels kyrka
Land Sverige Sverige
Län Skåne län
Ort Ängelholm
Stift Lunds stift
Församling Ängelholms församling
Koordinater 56°13′37.30″N 12°50′27.88″Ö / 56.2270278°N 12.8410778°Ö / 56.2270278; 12.8410778
Invigd 1997
Kyrkan från nordväst, med församlingslokaler i förgrunden
Kyrkan från nordväst, med församlingslokaler i förgrunden

Sankt Mikaels kyrka i Ängelholm är en samarbetskyrka mellan Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) och Ängelholms församling och tillhör sålunda Svenska kyrkan. Kyrkan ligger i södra delen av Ängelholm.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan invigdes Palmsöndagen den 23 mars 1997 av domprost Anders Svenningsen. Kyrkan är ritad av arkitekten Pontus Möller.

Namnet kommer från ärkeängeln Mikael. Eftersom Ängelholm har en ängel i sitt stadsvapen ansågs det lämpligt att en ängel också fick ge namn åt kyrkan.

I samma byggnad finns förutom kyrkorum även kök, café, kontor, ett kyrktorg, samt lokaler för barn- och ungdomsverksamhet.

I altarväggen finns fyra tegelstenar inmurade som kommer från EFS-kyrkan i Ängelholm, Höja kyrka, Rebbelberga kyrka, samt Ängelholms kyrka. Altaret utgör kyrkans centrum. Därifrån sprids ordet som ringar på vattnet. Dessa ringar avtecknar sig i golvbeläggningen och utanför byggnaden förs det vidare i markbeläggningen, trädplanteringen och bort till parkeringsplatserna.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Bakom altaret hänger ett kors som är tillverkat av en 7 200 år gammal ekstock som påträffades i Rönneå i samband med bygget av Sockerbruksbron i Ängelholm. Även dopfunten är tillverkad av virke från denna ek. Såväl altare, kors som dopfunt är ritade av arkitekten Pontus Möller.

Källor[redigera | redigera wikitext]