Sankt Panteleimons kloster

Från Wikipedia
Sankt Panteleimons kloster
Пантелеимонов монастырь
Αγίου Παντελεήμονος
Kloster
Sankt Panteleimons kloster i februari 2020.
Sankt Panteleimons kloster i februari 2020.
Land Grekland Grekland
Trossamfund Rysk-ortodoxa kyrkan
Läge Athos Athos
Religion Östortodox kristendom
Vy.
Vy.
Vy.

Sankt Panteleimons kloster (ryska: Пантелеимонов монастырь; grekiska: Αγίου Παντελεήμονος) eller Rossikon (Ρωσικό) är ett rysk-ortodoxt kloster beläget på berget Athos i Grekland och är det största ryska religiösa centret i landet.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Sankt Panteleimons kloster har fått sitt namn efter på martyren Panteleimon från Nikomedia, avrättad 305 under den romerske kejsaren Maximianus. Hans reliker spreds ut i den kristna världen. Huvudet finns i klostret på berget Athos.

HioriaO[redigera | redigera wikitext]

Patriarken av Moskva har ingen formell makt över Sankt Panteleimon klostret trots att det är rysk-ortodoxt. Sankt Panteleimon och alla andra kloster i Athos sorterar under patriarken i Konstantinopel. Den första dokumenterade ankomsten av en rysk munk[vem?] till Athos var 1016, klostret grundades 1169 av munkar från Kievriket. Klostret brann 1307 och 1968.

Athos är ett av den östortodoxa kristna världens viktigaste centrum. Endast munkar får bo där och kvinnor är förbjudna, liksom husdjur av honkön. Ett begränsat antal manliga pilgrimer får besöka klostren med specialtillstånd.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

2016 besökte Rysslands president Vladimir Putin och rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill av Moskva klostret.

Kända munkar[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]