Sankt Panteleimons kloster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sankt Panteleimons kloster eller Rossikon (ryska: Пантелеимонов монастырь; grekiska: Αγίου Παντελεήμονος eller Ρωσικό) är ett rysk-ortodoxt kloster på berget Athos och är det största ryska religiösa centret i Grekland. Klostret har fått sitt namn efter på martyren Panteleimon från Nikomedia, avrättad 305 under den romerske kejsaren Maximianus. Hans reliker spreds ut i den kristna världen. Huvudet finns i klostret på berget Athos.

Patriarken av Moskva har ingen formell makt över Sankt Panteleimon klostret trots att det är rysk-ortodoxt. Sankt Panteleimon och alla andra kloster i Athos sorterar under patriarken i Konstantinopel. Den första dokumenterade ankomsten av en rysk munk[vem?] till Athos var 1016, klostret grundades 1169 av munkar från Kievriket. Klostret brann 1307 och 1968.

Athos är ett av den ortodoxa världens viktigaste centrum. Endast munkar får bo där och kvinnor är förbjudna, liksom husdjur av honkön. Ett begränsat antal manliga pilgrimer får besöka klostren med specialtillstånd.

Vladimir Putin och den ryska patriarken Kirill av Moskva besökte klostret 2016.

Kända munkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

StPanteleimonasPanorama.jpg