Sankt Paulskatedralen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sankt Pauls-katedralen)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankt Paulskatedralen
Kyrka
Sankt Paulskatedralen.
Sankt Paulskatedralen.
Land Storbritannien Storbritannien
Ort London
Trossamfund Engelska kyrkan
Stift London
Invigd 1708
GeoNames 6618004
För andra betydelser, se St. Paul's Cathedral (olika betydelser).

Sankt Paulskatedralen (engelska: Saint Paul’s Cathedral) är en katedral i London och säte för den anglikanska biskopen av London. Kyrkan är en av Londons mest välkända byggnader. Bygget av Sankt Paulskatedralen inleddes 1675 och avslutades 1710. Arkitekt var Sir Christopher Wren.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sankt Paulskatedralen byggdes på platsen för den medeltida katedral som förstördes i den stora branden i London 1666. Katedralens grundplan är utformad som ett latinskt kors, cirka 139 meter långt och 30 meter brett, med en stor rund yta i korsmitten, där åtta pelare bär upp den väldiga kupolen. Saint Paul's är inte bara en av norra Europas största kyrkor utan också Englands enda klassicistiska katedral, ett resultat av avsevärda förändringar från Wrens ursprungliga plan för en kyrka i form av ett grekiskt kors. Den är gravplats åt Horatio Nelson.

För katedralen, som var den första som kom att uppföras för den anglikanska kyrkan, fick Wren i uppdrag att ”utarbeta en ståtlig och ädel konstruktion, lämpad för alla dess ändamål samt för stadens och nationens rykte”. Han närmade sig uppgiften i den empiriska anda som präglades hans kolleger bland vetenskapsmännen i Royal Society, bland dem Isaac Newton, och han utarbetade undan för undan konstruktionen likt en serie experiment, allteftersom byggnaden restes.

Trots att grunden lades 1675 och koret fullbordades 1697 fastställde Wren inte kupolens och västtornens definitiva form förrän efter 1700. Under arbetets lopp studerade han gravyrer av Bramantes ritningar till Peterskyrkan och Tempietto i Rom samt även nyare italienska och franska byggnader. Men Wrens fantasi eller uppfinningsrikedom, som är ännu mera uppenbar i hans geniala variationer på ritningar till församlingskyrkor, var i allt väsentligt praktisk, och Saint Paul's saknar helt den transcendentala andlighet, som gör sig påmind även i de mest intellektuellt präglade av alla italienska barockkyrkor.

I denna katedral finns Storbritanniens och Brittiska öarnas tyngsta kyrkklocka, Great Paul; den väger 17 ton.

Sankt Paulskatedralen efter Blitzen.

Katedralen klarade sig under andra världskriget och Blitzen trots att den anfölls och träffades av bomber 10 oktober 1940 och 17 april 1941. Vid flera tillfällen var katedralen nära förstörelse, bland annat desarmerades en bomb. En av de mest kända bilderna från London under kriget visar katedralen omgiven av bombade hus och hur katedralen tornar upp bland röken. Fotot togs av Herbert Mason.

I Sankt Paulskatedralen ägde vigseln mellan Prins Charles och Diana Spencer rum 1981. I katedralen ägde även Winston Churchills begravning rum.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]