Satakundas landskapsvapen

Från Wikipedia
Satakundas landskapsvapen
Satakundas landskapsvapen
Antagen1557
Blasonering”I fält delat av blått och guld en upprest, svart björn med krona av guld och röd beväring, i ramarna hållande ett svärd av silver med fäste av guld samt på vardera sidan i övre fältet åtföljd av en sjuuddig stjärna av silver. Skölden krönes med grevskapets krona.”

Satakundas landskapsvapen är det heraldiska vapnet för det historiska landskapet Satakunda och det moderna landskapet med samma namn. Det har gällt sedan 1557, då området även kallades "norra Finland" (som en pendang till "södra" eller Egentliga Finland). Det utgjorde ett fält i det vapen som Johan III bar som hertig av Finland, innan han blev kung av Sverige.

Det moderna landskapet har övertagit det gamla vapnet oförändrat, trots att det historiska landskapet Satakunda även omfattar Birkaland (Birkalands landskapsvapen är helt nyskapat på 1990-talet) och mindre delar av andra historiska landskap.

Kronan på vapnet är den rangkrona som på 1500-talet gällde för hertigar i Sverige. Alla landskap i det dåvarande Sverige, som även omfattade Finland, var symboliskt antingen hertigdömen eller grevskap och på landskapsvapnen satte man då hertig- eller grevekronor för att markera detta. I Finland har man behållit dessa kronor alltsedan dess och de används även av moderna län och landskap, trots att Finland numera är en republik.

Det finns också en landskapsflagga som har tagit efter sköldens utseende.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]