Dyngfluga

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Scathophaga stercoraria)
Dyngfluga
En hane av dyngfluga
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTvåvingar
Diptera
UnderordningFlugor
Brachycera
FamiljKolvflugor
Scathophagidae
SläkteDyngflugor
Scathophaga
ArtDyngfluga
S. stercoraria
Vetenskapligt namn
§ Scatophaga stercoraria
Auktor(Linnaeus, 1758)
Synonymer
Scathophagaster coraria Schnell e Schuehli, Carvalho & Wiegmann, 2007
Scopeuma alpestre Sack, 1937
Scatophaga polysticha Szilady, 1926
Scatophaga astricha Szilady, 1926
Scatophaga disticha Szilady, 1926
Scatophaga nigricans Szilady, 1926
Musca merdaria Fabricius, 1794
Hona
Hona
Hitta fler artiklar om djur med

Dyngfluga (Scathophaga stercoraria) [1]är en art i insektsordningen tvåvingar och hör till underordningen flugor. Arten beskrevs först av Carl von Linné 1758. Scathophaga stercoraria ingår i släktet Scathophaga och familjen kolvflugor.[1][2][3] Arten är reproducerande i Sverige.[3] Inga underarter finns listade i Catalogue of Life.[1]

Arten är vitt spridd på norra halvklotet och ses ofta omkring spilling från stora däggdjur, i vilken dess larver också utvecklas. Särskilt är den associerad med spillning från nötkreatur. Dyngflugan har som fullbildad insekt, imago, en kroppslängd på omkring 10 millimeter. En bland insekterna ovanlig egenskap för dyngflugan är att hanen är större än honan. Till utseendet är hanen gulaktig till gulorange och har kraftig behåring, medan honan är mindre hårig och mer grönaktig i färgen.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Dyngflugans larv lever i djurspillning och honorna lägger äggen direkt på färsk spillning. Hanarna konkurrerar om de parningsvilliga honor som dras till en färsk spillningshög och vaktar efter parningen honan mot parningsförsök av andra hanar tills honan lagt ägg för att öka chansen att föra vidare sin egen avkomma. Konkurrensen mellan hanarna om honorna är ofta hård, en spillningshög är bara intressant för honorna under en begränsad tid, och redan ungefär två timmar efter att den lagts kommer inte många honor att dras dit längre.

En hona kan lägga mellan 30 och 90 ägg i en spillningshög. Dessa kläcks efter 1–2 dagar och larverna förpuppa sig efter 10 dagar. Tillväxten sker snabbt under de första fem dagarna, de resterande dagarna förbereder larven sig för förpuppningen. Förpuppningen tar ytterligare 10 dagar, om temperaturen i spillningshögen är omkring 20 grader. Om den är lägre tar det längre tid. De fullbildade flugorna livnär sig huvudsakligen som predatorer på andra små insekter, ofta andra flugor som också besöker spillningshögar. De kan också ses på blommor, vilka arten kan besöka som en källa till näring, men också för att hitta byten.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (7 april 2011). ”Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.”. Species 2000: Reading, UK. http://www.catalogueoflife.org/annual-checklist/2011/search/all/key/scathophaga+stercoraria/match/1. Läst 24 september 2012. 
  2. ^ Systema Dipterorum. Pape T. & Thompson F.C. (eds), 2011-01-06
  3. ^ [a b] Dyntaxa Scathophaga stercoraria

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]