Hoppa till innehållet

Schejk Zayed-moskén

Från Wikipedia
Schejk Zayed-moskén
Moské
Läge
LandFörenade arabemiraten[1]
Administrativ enhetAbu Dhabi[1]
Byggnadsspecifikationer
ArkitektYusef Abdelki
StilMogulrikets arkitektur och morisk arkitektur
Uppförd20 december 2007
Invigd2007
Uppkallad efterZayed bin Sultan Al Nahyan
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Schejk Zayed-moskén (arabiska: جامع الشيخ زايد الكبير) är en moské belägen i Abu Dhabi, huvudstaden i Förenade arabemiraten som stod klar år 2007. Den är landets största moské, och har plats för mer än 40 000 personer, varav 7 000 i den största bönesalen. Moskén har fyra minareter med en höjd på 107 meter vardera och 82 kupolvalv i sju olika storlekar, varav det högsta når en höjd på 85 meter över marken samt 1 000 pelare.

Moskén byggdes för att hedra den första ledaren av Förenade arabemiraten, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahayan och tog inte mindre än 11 år att slutföra. Den kostade totalt 545 miljoner dollar att bygga. Arkitekten för bygget var den syriske Yousef Abdelky, som hämtade inspiration från den persiska arkitekturen. Totalt arbetade mer än 3 000 personer och 38 olika företag med projektet.

Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahayans grav finns bredvid moskén. I byggnadens bönehall finns världens största handknutna matta som tog 8 månader att designa, 12 månader att knyta och 2 månader att transportera, trimma samt väva samman. Byggnadskomplexet är cirka 429 meter långt och 290 meter brett och täcker ett område på på 12 hektar, vilket gör det till världens tredje största moské.[2]

  1. ^ [a b] hämtat från: franskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ Swedish Nomad (14 april 2020). ”Sheikh Zayed Moskén i Abu Dhabi - Fakta och information för besökare”. Swedish Nomad. https://www.swedishnomad.com/sv/sheikh-zayed-mosken/. Läst 1 januari 2024. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]