Hoppa till innehållet

Schiaparelli (rymdsond)

Från Wikipedia
Schiaparelli EDM lander
Statusmisslyckad
TypLandare
OrganisationESA / Roskosmos
Större entreprenörThales Alenia Space
Uppkallad efterGiovanni Schiaparelli
ModerfarkostExoMars Trace Gas Orbiter
Uppskjutning
UppskjutningsplatsBajkonur
UppskjutningsfarkostProton-M
Landning
Krasch
LandningMars
Kraschade19 oktober 2016
Egenskaper
Massa600 kg
Dimensioner2,4 m

Schiaparelli EDM lander var en rymdsond vars huvuduppgift var att fungera som teknik-demonstration, för landning på planeten Mars. Rymdsonden var byggd av Thales Alenia Space i Italien och var ett samarbete mellan europeiska ESA och ryska Roskosmos inom programmet ExoMars. Den är uppkallad efter den italienska astronomen Giovanni Schiaparelli.

Landaren åkte snålskjuts till Mars med rymdsonden ExoMars Trace Gas Orbiter. Under inträdet i Mars atmosfär skyddades rymdsonden av en värmesköld och landningen skulle ske med hjälp av fallskärm och raketer.

Strax före den planerade landningen förlorade man kontakten med landaren.

Enligt den data farkosten sände fram till kontakten bröts, fungerade värmeskölden och fallskärmen som planerat, med inbromsningen med fallskärm avslutades tidigare än beräknat. Strax därefter tändes bromsraketerna, med de var endast aktiva i tre sekunder, inställt för de 30 sekunder som var planerade. Detta leder till att man misstänker att farkosten har kraschat.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Schiaparelli EDM lander tidigare version.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”BBC” (på engelska). http://www.bbc.com/news/science-environment-37715202. Läst 18 november 2016.