Science Fiction-bokhandeln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Science Fiction-bokhandelns skyltfönster i Stockholm, med pixelart
Science Fiction-bokhandelns VD Jörgen Forsberg säljer butikens böcker på Eurocon (Swecon) i Stockholm 2011.

Science Fiction-bokhandeln, eller SF-bokhandeln, är en svensk bokhandelskedja med butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö med inriktning på genrer såsom science fiction, fantasy, skräck och manga. Butikskedjan har också filmer, brädspel och bordsrollspel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första fysiska bokhandeln startades på Kungsholmen i Stockholm 1978 av Skandinaviska Föreningen för Science Fiction (SFSF). Verksamheten ska dock formellt sett ha startat 1984.[förtydliga] Det året slogs bokhandeln ihop med en affär för serier, men då lokalen till slut blev för liten beslutade sig föreningen för att låta de som drev bokhandeln ta över ägandeskapet. Aktiebolag blev verksamheten först 1990. Ett år senare öppnades en butik på Stora Nygatan i Gamla Stan, men 1996 flyttade SF-bokhandeln den till Västerlånggatan 48, där Stockholmsbutiken finns idag. Under början av 2000-talet vidgades även verksamheten ännu mer genom öppnandet av två nya butiker, en i Göteborg och en i Malmö.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 maj 2012. https://web.archive.org/web/20120517205625/http://www.sfbok.se/div/hist.htm. Läst 1 oktober 2012.