Hoppa till innehållet

Scream (filmserie)

Från Wikipedia
Scream
GenreSkräck
Slasher
RegissörWes Craven (Scream 1–4)
Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett (Scream (2022) och Scream VI)
Kevin Williamson (Scream 7)
ProducentCathy Konrad
Cary Woods
Wes Craven
Marianne Maddalena
Kevin Williamson
Iya Labunka
Paul Neinstein
William Sherak
James Vanderbilt
ManusScream 1, 2, 4
Kevin Williamson
Scream 3
Ehren Kruger
Scream (2022) och Scream VI
James Vanderbilt och Guy Busick
SkådespelareNeve Campbell
David Arquette
Courteney Cox
Skeet Ulrich
Jamie Kennedy
Liev Schreiber
Heather Matarazzo
Hayden Panettiere
Marley Shelton
Melissa Barrera
Jenna Ortega
Jack Quaid
Mason Gooding
Jasmin Savoy Brown
Roger L. Jackson
OriginalmusikMarco Beltrami (Scream 1–4)
Brian Tyler (Scream (2022) och Scream VI)
Sven Faulconer (Scream VI)
FotografMark Irwin (Scream 1)
Peter Deming (Scream 2–4)
Brett Jutkiewicz (Scream (2022) och Scream VI)
KlippningPatrick Lussier (Scream 1–3)
Peter McNulty (Scream 4)
Michel Aller (Scream (2022))
Jay Prychidny (Scream VI)
ProduktionsbolagWoods Entertainment (Scream 1)
Konrad Pictures och
Craven-Maddalena Films (Scream 2–3)
Corvus Corax Productions,
Outerbanks Entertainment och The Weinstein Company (Scream 4)
Spyglass Media Group,
Project X Entertainment
och Radio Silence Productions (Scream (2022) och Scream VI)
DistributionDimension Films (Scream 1–4)
Paramount Pictures (Scream (2022) och Scream VI)
PremiärScream
20 december, 1996
Scream 2
12 december, 1997
Scream 3
4 februari, 2000
Scream 4
15 april, 2011
Scream
14 januari, 2022
Scream VI
10 mars, 2023
SpeltidTotalt (6 filmer)
695 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
BudgetTotalt (6 filmer)
$177 miljoner
IntäkterTotalt (6 filmer)
$911 180 973

Scream är en serie amerikanska skräckfilmer skapade av Kevin Williamson och Wes Craven. I huvudrollerna syns Neve Campbell, Courteney Cox och David Arquette. Serien har tjänat in över 911 miljoner dollar världen över och består, hittills, av sex filmer. Den första filmen i serien, Scream, släpptes den 20 december 1996 och är för närvarande den mest inkomstbringande slasherfilmen i USA.[1] Den andra filmen, Scream 2, släpptes den 12 december 1997 och följdes av en tredje del, Scream 3, som släpptes den 4 februari 2000. Scream 4 släpptes elva år senare, den 15 april 2011. Den femte filmen, endast kallad Scream hade premiär i januari 2022. Filmerna följer karaktären Sidney Prescott (Campbell) som blir målet för en rad mördare som antar skepnaden av Ghostface för att förfölja och plåga sina offer. Sidney får stöd i filmerna av stadens sheriff Dewey Riley (Arquette) och reportern Gale Weathers (Cox). En sjätte film, Scream VI, hade biopremiär i mars 2023. I denna film är Gale Weathers den enda originalkaraktären som syns till, då Dewey blev mördad i femman, och Sidney så kallat "håller sig och sin familj gömd" från alla mordhändelser.

Williamsons originalmanus köptes av Miramax och utvecklad under Dimension Films av Bob och Harvey Weinstein som rekryterade Craven för att regissera, som in sin tur rekryterade kompositören Marco Beltrami för att göra musiken till filmen. De fortsatte att vara involverade i varje film i serien, fastän Williamson var tvungen att ta på sig en mindre roll inför Scream 3, och skrev bara en kort skiss av handlingen på grund av sitt engagemang i andra projekt, vilket ledde till att Ehren Kruger ersatte honom som manusförfattare. Seriens våld resulterade i konflikter med Motion Picture Association of America och nyhetsmedia angående censur, vilket resulterade i en minskning av våld och gore i Scream 3 när Columbinemassakern inneburit ökat fokus på medias inflytande i samhället. Scream blev känd för sin användning av etablerade och kända skådespelare, vilket var ovanligt för skräckfilmer vid den tidpunkten, men har sedan dess blivit vanligt, delvis på grund av Screams framgång.

Serien har mottagit betydande positiv kritik, där Scream krediterats för att ha återupplivat skräckgenren i slutet av 90-talet genom att kombinera en traditionell slasherfilm med humor, karaktärer som är medvetna om skräckfilmsklichéer och en smart handling. Scream var en av de mest inkomstbringande filmerna under 1996 och blev, och är fortfarande, den mest inkomstbringande slasherfilmen i världen. Dess framgång matchades av Scream 2 som inte bara bröt box office-rekord vid tidpunkten, utan även ansågs vara överlägsen originalet av vissa kritiker. Scream 3 klarade sig sämre än sina föregångare, både kritiskt och finansiellt, där kritiker kommenterade att den hade blivit den typen av skräckfilm som från början parodierades i Scream. Den mottog dock ett antal positiva recensioner, där den ansågs vara det perfekta slutet för trilogin. Filmserien har tilldelats flera utmärkelser, bland annat en Saturn Award för bästa skådespelerska och MTV Movie Award för bästa skådespelerska för Campbell och Saturn Award för bästa skräckfilm för Scream.[2][3]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Film Regissör Manusförfattare Producenter
Scream (1996) Wes Craven Kevin Williamson Cathy Konrad & Cary Woods
Scream 2 (1997) Cathy Konrad, Wes Craven & Marianne Maddalena
Scream 3 (2000) Ehren Kruger, Kevin Williamson (Karaktärer) Cathy Konrad, Kevin Williamson & Marianne Maddalena
Scream 4 (2011) Kevin Williamson Iya Labunka, Kevin Williamson & Wes Craven
Scream (2022) Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett James Vanderbilt, Guy Busick[4] Paul Neinstein, William Sherak & James Vanderbilt
Scream VI (2023)
Scream VII (TBD) Kevin Williamson Guy Busick[5]

Scream (1996)[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Scream (1996)

Filmserien började med Scream, som hade premiär den 18 december 1996 på AMC Avco Cinema Movie Theater i Westwood, Kalifornien och släpptes allmänt den 20 december 1996. Scream baserades på ett manus av Kevin Williamson och regisserades av Wes Craven, skaparen av Terror på Elm Street-serien. Filmen fokuserar på tonåringen Sidney Prescott som blir attackerad av en mystisk karaktär kallad Ghostface ett år efter att hennes mamma mördats. Filmen blev en finansiell succé och tjänade tillbaka sin budget på 15 miljoner dollar elva gånger om och mottog mycket positiv kritik för sin dekonstruktion av skräckgenren. Den har krediterats för att ha återupplivat skräckgenren i slutet av 90-talet och inspirerat en rad härmningar. Den var särskilt anmärkningsvärd för sin rollfördelning av kända skådespelare, vilket tidigare var ovanligt i skräckfilmer.

Scream 2 (1997)[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Scream 2

Serien fortsatte med Scream 2, som hade premiär den 10 december 1997 på Grauman's Chinese Theatre följt av en allmän release den 12 december 1997, även den här skriven av Williamson och regisserad av Craven, släppt mindre än ett år efter originalfilmen. Precis som i Scream, innehåller filmen karaktärer medvetande om skräckgenren och de så kallade reglerna. Filmen fokuserar även denna gång på karaktären Sidney Prescott, som nu är en college-student, när en serie copycat-brott tar fart, mördarna använder åter igen Ghostface-förklädnaden. Filmen var finansiellt framgångsrik och mottog liknande lovord från kritiker för sin dekonstruktion av skräckfilmsuppföljare. Manuset till Scream 2 läcktes under produktionen och avslöjade mördarnas identiteter, så filmen skrevs om och man ändrade mördarnas identiteter.

Scream 3 (2000)[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Scream 3

Trilogin avslutades med Scream 3, som hade premiär den 3 februari 2000, på AMC Avco-biografen i Westwood, Kalifornien och släpptes allmänt den 4 februari 2000. Precis som de föregående delarna regisserades filmen av Craven, men Williamson var oförmögen att skriva ett komplett manus på grund av sitt engagemang i den kortlivade TV-serien Wasteland och sin film Teaching Mrs. Tingle (1999), vilket gjorde att Ehren Kruger ersatte honom som slutförde manuset baserat på ett flertal idéer givna av Williamson. Filmen fokuserar på Sidney Prescott som möter en ny Ghostface-mördare och sanningen om hennes mamma som ledde till de första Ghostface-morden. Filmen innehöll, som sina föregångare, karaktärer som var självmedvetna om skräck-klichéer, i det här fallet reglerna och strukturerna i det sista kapitlet i en trilogi. Scream 3 ansågs mindre lyckad än de två tidigare delarna, och led både finansiellt och kritiskt, där kritiker noterade att filmen hade blivit besläktad med de skräckfilmer som de tidigare parodierade i Scream och Scream 2. Andra var kritiska till den ändrade tonen, där det fokuserades mer på humor istället för skräck och våld. Kritiker som reagerade positivt var stödjande till den ändrade tonen och berömde filmen för att avsluta filmtrilogin på ett lyckat sätt.

Scream 4 (2011)[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Scream 4

I juli 2008 annonserade The Weinstein Company produktionen av en ny uppföljare, Scream 4, skriven av Williamson och Craven anlitades i mars 2010. I maj 2010 stämde Cathy Konrad, producent till de tre originalfilmerna, The Weinstein Company på 3 miljoner och hävdade att de brutit ett avtal med hennes företag, Cat Entertainment, som gav dem rättigheterna till att producera alla Scream-filmer. The Weinstein Company hävdade att avtalet kräver att Konrads tjänster måste vara exklusiva för filmserien, ett hävdande som Konrad kallade "falsk förevändning", då de tidigare filmerna inte krävde denna bestämmelse. Konrad anklagar Weinsteins för att försöka avlägsna henne utan någon kompensation för att anlita en billigare producent (Cravens fru Iya Labunka) och sänka kostnaderna. I april 2010 rapporterades det att fallet blivit löst utanför domstol av Weinsteins.

Filmen genomgick omtagningar av vissa scener i januari 2011 och Craven sade att de skulle förbättra vissa scener men att slutet förblev orört, vilket motverkade rykten om att, efter en testvisning den 6 januari 2011, filmen kunde undergå betydande ändringar på grund av dåligt svar från publiken. Den fjärde delen hade premiär den 11 april 2011 på Graumans Chinese Theater och släpptes allmänt den 15 april 2011.

Scream 5 (2022)[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Scream (film, 2022)

I september 2020 meddelades det att en femte film i serien var under utveckling och att Neve Campbell, Courteney Cox och David Arquette kommer att medverka. Även Marley Shelton kommer upprepa rollen som Deputy Judy Hicks från Scream 4. Även Dylan Minnette, Mason Gooding, Mikey Madison, Kyle Gallner och Jasmin Savoy Brown rapporterades vara klara för filmen.[6]

Filmen hade biopremiär i Sverige 14 januari 2022, utgiven av SF Studios.[7] Den är regisserad av Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett, med manus skrivet av James Vanderbilt och Guy Busick.[8] Det är den första Scream-filmen som inte är regisserad av Wes Craven.Den har hyllats som en av de bästa uppföljarna samt som en film som hedrar Wes Cravens arv. Skådespelarnas insats har fått särskilt beröm, och likaså filmskaparna och manuset.[9]

Scream VI (2023)[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Scream VI

Den 3 februari 2022 fick en sjätte film officiellt grönt ljus.[10] I mars kunde man bland annat avslöja att Courteney Cox skulle komma tillbaka i rollen som Gale Weathers i den sjätte filmen.[11] Den 10 maj blev det även känt att Melissa Barrera, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding, och Jenna Ortega också skulle reprisera sina respektive roller i denna film.[12] Dagen efter meddelades det att Hayden Panettiere återigen skulle ta sig an rollen som Kirby Reed, som hon spelade i den fjärde filmen.[13] Den 3 juni fick även Dermot Mulroney en roll i denna film.[14] Den 6 juni meddelades det att Neve Campbell inte skulle komma tillbaka i rollen som Sidney Prescott i den sjätte filmen. Skådespelerskan gjorde ett uttalande om hur hennes kontrakt och löneförhandlingar hade avstannat med Paramount, där hon sade: "Som kvinna har jag varit tvungen att arbeta extremt hårt i min karriär för att etablera mitt värde, särskilt när det kommer till Scream. Jag kände att erbjudandet som presenterades för mig inte motsvarade det värde jag har tillfört franchisen."[15]

Filmen hade biopremiär i Sverige 10 mars 2023, utgiven av SF Studios.[16] Den är, precis som föregångaren Scream (2022), regisserad av Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett, med manus skrivet av James Vanderbilt och Guy Busick.[17][18] Inspelningarna av denna film ägde rum i Montréal, Québec från juni till augusti 2022.[19]

Framtid[redigera | redigera wikitext]

År 2023 uttryckte sig Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett (den femte och sjätte filmens regissörer) om att de var "hoppfulla" om en sjunde film i serien, och sade samtidigt att de skulle vilja fortsätta se fler filmer i franchisen, oavsett om de var involverade eller inte. De nämnde också att de ville se Neve Campbell återvända i framtida filmer, och sade att de gärna skulle vilja göra en till film med henne, och att de inte skulle ge upp.[20] I augusti kunde man även meddela, att Christopher Landon skulle regissera den sjunde filmen.[21] Den 21 november 2023 kunde man meddela, att skådespelerskan Melissa Barrera, som har spelat rollen som Sam Carpenter i de två senaste filmerna i Scream-serien, hade fått sparken från den sjunde filmen, på grund av kontroversiella kommentarer kring det pågående kriget mellan Hamas och Israel.[22][23] Dagen efter, det vill säga den 22 november, blev det även känt att Jenna Ortega, som har spelat rollen som Tara Carpenter i den femte och sjätte filmen, hade hoppat av sin medverkan från den sjunde filmen. Anledningen till detta är en krock i skådespelerskans schema, då hon bland annat kommer att spela in säsong 2 av Netflix-serien Wednesday, med start under våren 2024.[24] En vecka senare, det vill säga den 29 november, kom det även fram, att Ortegas avhopp egentligen berodde på för låg lön av produktionsbolaget Spyglass Media Group, ungefär som det blev för Neve Campbell inför Scream VI.[25] Det rapporterades också om att manusförfattarna James Vanderbilt och Guy Busick nu hade blivit tvungna att "börja om från början", i och med Barrera och Ortegas utgång från filmserien.[26] Den 23 december kunde även regissören Christopher Landon meddela, att han inte längre var delaktig som regissör på den sjunde filmen.[27][28][29]

I mars 2024 meddelade Neve Campbell, att hon återigen skulle återvända i rollen som Sidney Prescott, till den sjunde filmen. Samtidigt valde man även att avslöja Kevin Williamson, som filmens regissör.[30][31]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under filmernas gång (speciellt första och tredje, avslöjas en förhistoria som utspelade sig innan första filmen. Det visar sig att Maureen Roberts (Lynn McRee) tillbringade tid i Los Angeles för att försöka bli skådespelerska. Hon var med i tre skräckfilmer, under pseudonamnet Reena Reynolds. Hon blev våldtagen på ett Hollywood-party av ett gäng film-insiders, vilket ledde till att hon blev gravid med Roman Bridgers (Scott Foley). Efter att hon fött Roman, adopterade Maureen bort honom och lämnade Los Angeles. Hon åkte hem till Woodsboro, där hon träffade och gifte sig med Neil Prescott (Lawrence Hecht). De fick i sin tur en dotter, Sidney. Maureen berättade varken för Neil eller Sidney om sin son. Under tiden växte Roman upp i undran om vad som hände med hans mamma.

När Sidney var runt 16 år hittade Roman Maureen, i hopp om att få tillbringa tid med henne, men fick bara reda på att Reena var "död" och att hon inte ville väcka minnen från sitt gamla liv. Hon berättade även för Roman att han var Reenas son, inte hennes, och hon ville inte ha med honom att göra. Roman blev ursinnig efter att ha blivit avvisad. Han började förfölja henne och fick snabbt reda på att hon inte var den perfekta frun och mamman hon låtsades vara. Hon hade affärer med ett flertal män i staden, bland annat Cotton Weary (Liev Schreiber) och Hank Loomis, pappa till Sidneys pojkvän, Billy Loomis (Skeet Ulrich). Roman visade affären för Billy, vilket gjorde honom rasande. Roman lyckades få honom att döda Maureen och låta Cotton ta skulden. Tillsammans med sin bästa vän, Stu Macher (Matthew Lillard) gör Billy som han blivit beordrad och de dödar Maureen. Sidney, som sett någon lämna med Cotton Wearys jacka, vittnar att hon såg Cotton lämna huset, och han blir fälld för brottet och dömd till döden.

Efter att första filmen börjar så fortsätter Billy och Stu sin mordorgie, genom att förfölja och döda alla som de tycker har betett sig illa mot dem, som Casey Becker (Drew Barrymore) som dumpade Stu för en annan kille. De börjar med att döda Sidneys vänner, som en del av sin lek, där de imiterar "reglerna" i en skräckfilm. De planerar även att döda Sidney sist, men de blir upptäckta av reportern Gale Weathers (Courtney Cox), som hjälper Sidney att besegra mördarna efter en uppgörelse i Stus hus. I den andra filmen är Billys mamma (Laurie Metcalf) mördaren, som söker hämnd på Sidney och Gale. Hon rekryterar Mickey Altieri, en psykopatisk seriemördare att göra själva morden, medan hon själv låtsas vara en lokal reporter. Händelserna imiterar en nyligen släppt film, "Stab", som handlar om morden i första filmen. Det hela slutar med att både Mrs. Loomis och Mickey blir dödade av Sidney. I den tredje filmen, under inspelningen av den senaste "Stab"-filmen, är Roman, som även råkar vara regissören av filmen, missnöjd av att Sidney fortfarande lever. Han börjar därför mörda delar av filmbesättningen för att få Sidney att lämna sitt gömställe och söker vedergällning för livet som skulle vara hans. Efter en lång strid, där Roman bland annat skjutit Sidney, lyckas hon till slut skada honom allvarligt. Dewey Riley (David Arquette) lyckas till slut döda honom med ett skott i huvudet. När alla maskerade mördare är döda kan Sidney äntligen fortsätta med sitt liv.

Skådespelare och rollfigurer (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Rollfigur Skådespelare Första medverkan Senaste medverkan Status
Amber Freeman Mikey Madison Scream (2022) Scream VI (fotografi) Död
Angelina Tyler Emily Mortimer Scream 3 Scream 3 Död
Anika Kayoko Devyn Nekoda Scream VI Scream VI Död
Anthony Perkins Anthony Anderson Scream 4 Scream 4 Död
Arthur Himbry Henry Winkler Scream (1996) Scream VI (teckningar) Död
Billy Loomis Skeet Ulrich Scream (1996) Scream VI (vision) Död
Casey Becker Drew Barrymore Scream (1996) Scream VI (porträttbild) Död
Chad Meeks-Martin Mason Gooding Scream (2022) Scream VI Levande
Charlie Walker Rory Culkin[32] Scream 4 Scream VI (fotografi) Död
Christine Hamilton Kelly Rutherford Scream 3 Scream 3 Död
Christopher Stone Henry Czerny Scream VI Scream VI Död
Cici Cooper Sarah Michelle Gellar Scream 2 Scream VI (teckningar) Död
Cotton Weary Liev Schreiber Scream (1996) (cameo) Scream VI (gömda teckningar) Död
Danny Brackett Josh Segarra Scream VI Scream VI Levande
Derek Feldman Jerry O'Connell Scream 2 Scream 2 Död
Dewey Riley David Arquette Scream (1996) Scream VI (bilder) Död
Ethan Landry Jack Champion Scream VI Scream VI Död
Gale Weathers Courteney Cox Scream (1996) Scream VI Levande
Ghostface Roger L. Jackson (röst) Scream (1996) Scream VI Levande
Greg Bruckner Thom Newell Scream VI Scream VI Död
Hallie McDaniel Elise Neal Scream 2 Scream 2 Död
Jason Carvey Tony Revolori Scream VI Scream VI Död
Jennifer Jolie Parker Posey Scream 3 Scream VI (teckningar) Död
Jenny Randall Aimee Teegarden Scream 4 Scream 4 Död
Jill Roberts Emma Roberts Scream 4 Scream VI (fotografi) Död
John Milton Lance Henriksen Scream 3 Scream 3 Död
Judy Hicks Marley Shelton Scream 4 Scream (2022) Död
Kate Roberts Mary McDonnell Scream 4 Scream 4 Död
Kenny Brown / Jones W. Earl Brown Scream (1996) Scream (1996) Död
Kirby Reed Hayden Panettiere[32] Scream 4 Scream VI Levande
Laura Crane Samara Weaving Scream VI Scream VI Död
Liv McKenzie Sonia Ben Ammar Scream (2022) Scream (2022) Död
Mark Kincaid Patrick Dempsey Scream 3 Scream 3 Levande
Marnie Cooper Britt Robertson Scream 4 Scream 4 Död
Martha Meeks Heather Matarazzo Scream 3 Scream (2022) Levande
Maureen Evans Jada Pinkett Smith Scream 2 Scream 2 Död
Maureen Prescott Lynn McRee Scream (1996) (fotografier) Scream 3 Död
Mickey Altieri Timothy Olyphant Scream 2 Scream VI (fotografi) Död
Mindy Meeks-Martin Jasmin Savoy Brown Scream (2022) Scream VI Levande
Nancy Loomis Laurie Metcalf Scream 2 Scream VI (fotografi) Död
Olivia Morris Marielle Jaffe Scream 4 Scream 4 Död
Phil Stevens Omar Epps Scream 2 Scream 2 Död
Quinn Bailey Liana Liberato Scream VI Scream VI Död
Randy Meeks Jamie Kennedy Scream (1996) Scream (2022) (voice-over) Död
Rebecca Walters Alison Brie Scream 4 Scream 4 Död
Richie Kirsch Jack Quaid Scream (2022) Scream VI (fotografier/videoklipp) Död
Robbie Mercer Erik Knudsen Scream 4 Scream 4 Död
Roman Bridger Scott Foley Scream 3 Scream VI (fotografi) Död
Ross Hoss Adam Brody Scream 4 Scream 4 Död
Samantha Carpenter Melissa Barrera Scream (2022) Scream VI Levande
Sarah Darling Jenny McCarthy Scream 3 Scream VI (teckningar) Död
Sidney Prescott Neve Campbell Scream (1996) Scream VI (teckningar) Levande
Steven Orth Kevin Patrick Walls Scream (1996) Scream (1996) Död
Steven Stone Patrick Warburton Scream 3 Scream 3 Död
Stu Macher Matthew Lillard Scream (1996) Scream VI (fotografi) Död (i skrivande stund)
Tara Carpenter Jenna Ortega Scream (2022) Scream VI Levande
Tatum Riley Rose McGowan Scream (1996) Scream (2022) (easteregg) Död
Tom Prinze Matt Keeslar Scream 3 Scream 3 Död
Trevor Sheldon Nico Tortorella Scream 4 Scream 4 Död
Vince Schneider Kyle Gallner Scream (2022) Scream (2022) Död
Wayne Bailey Dermot Mulroney Scream VI Scream VI Död
Wes Hicks Dylan Minnette Scream (2022) Scream (2022) Död

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Horror - Slasher”. Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/genres/chart/?id=slasher.htm. Läst 22 mars 2011. 
 2. ^ ”Past Saturn Awards”. saturnawards.org. Arkiverad från originalet den 21 oktober 2010. https://www.webcitation.org/5tdd7AI6s?url=http://www.saturnawards.org/past.html#filmactress. Läst 14 mars 2011. 
 3. ^ ”1998 MTV Movie Awards”. mtv.com. http://www.mtv.com/ontv/movieawards/1998/. Läst 14 mars 2011. 
 4. ^ https://deadline.com/2020/05/scream-david-arquette-cast-in-sequel-spyglass-media-group-1202937288
 5. ^ Grobar, Matt (29 mars 2024). ”Courteney Cox In Talks For Seventh 'Scream'” (på engelska). Deadline Hollywood. https://deadline.com/2024/03/scream-7-courteney-cox-in-talks-to-return-gale-weathers-1235871695/. Läst 11 april 2024. 
 6. ^ ”"Scream 5" presenterar hela rollistan”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/scream-5-presenterar-hela-rollistan?fbclid=IwAR2azr3SBEtSUq3m9x0ndYL4AhgCxW40LN_fW04v_iWFh-UVSpvCzWwx90U. Läst 14 september 2020. 
 7. ^ ”Scream (2022)”. https://www.moviezine.se/movies/scream-5. Läst 27 december 2021. 
 8. ^ ”Scream”. 14 januari 2022. https://www.imdb.com/title/tt11245972/. Läst 27 december 2021. 
 9. ^ ”Scream First Reviews: A Bloody, Funny Thrill Ride That Honors Wes Craven's Legacy” (på amerikansk engelska). https://editorial.rottentomatoes.com/article/scream-first-reviews/. Läst 24 januari 2022. 
 10. ^ Kroll, Justin (3 februari 2022). ”'Scream' Sequel Moving Forward At Paramount And Spyglass” (på engelska). Deadline Hollywood. https://deadline.com/2022/02/scream-sequel-moving-forward-at-paramount-and-spyglass-1234925874/. Läst 25 december 2023. 
 11. ^ Ankers-Range, Adele (18 mars 2022). ”Courteney Cox Officially Returning For Scream 6” (på engelska). IGN. https://www.ign.com/articles/scream-6-courteney-cox-return-confirmed. Läst 25 december 2023. 
 12. ^ D'Alessandro, Anthony (10 maj 2022). ”'Scream' Sequel Seeing Return Of Melissa Barrera, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding & Jenna Ortega” (på engelska). Deadline Hollywood. https://deadline.com/2022/05/scream-sequel-jenna-ortega-melissa-barrera-mason-gooding-jasmin-savoy-brown-1235020399/. Läst 25 december 2023. 
 13. ^ Kit, Borys (11 maj 2022). ”Hayden Panettiere Returns to 'Scream', Joining Newest Installment of Horror Franchise (Exclusive)” (på engelska). The Hollywood Reporter. https://deadline.com/2022/05/scream-sequel-jenna-ortega-melissa-barrera-mason-gooding-jasmin-savoy-brown-1235020399/. Läst 25 december 2023. 
 14. ^ Kit, Borys (3 juni 2022). ”Dermot Mulroney Joins Latest 'Scream' Horror Movie (Exclusive)” (på engelska). The Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/scream-6-casts-dermot-mulroney-1235158747/. Läst 25 december 2023. 
 15. ^ D'Alessandro, Anthony (6 juni 2022). ”Neve Campbell Won't Be Back For 'Scream 6'” (på engelska). Deadline Hollywood. https://deadline.com/2022/06/neve-campbell-scream-not-returning-1235038974/. Läst 25 december 2023. 
 16. ^ ”Scream VI (2023)”. MovieZine. https://www.moviezine.se/movies/scream-6. Läst 25 december 2023. 
 17. ^ ”Scream VI (2023) - Directed by” (på engelska). IMDb. https://www.imdb.com/title/tt17663992/fullcredits?ref_=ext_shr_lnk. Läst 25 december 2023. 
 18. ^ ”Scream VI (2023) - Writing credits” (på engelska). IMDb. https://www.imdb.com/title/tt17663992/fullcredits?ref_=ext_shr_lnk. Läst 25 december 2023. 
 19. ^ Weston, Christopher (9 mars 2023). ”Scream 6 Filming Locations Takes Us A Long Way From Woodsboro” (på engelska). HITC. https://www.hitc.com/en-gb/2023/03/09/scream-6-filming-locations-take-us-a-long-way-from-woodsboro/. Läst 25 december 2023. 
 20. ^ Davids, Brian (13 mars 2023). ”'Scream VI' Filmmakers Radio Silence Talk the "Feel-Good" Ending, Starting Fake Rumours and Not Giving Up on Neve Campbell” (på engelska). The Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-features/scream-vi-ending-radio-on-who-dies-neve-campbell-1235349310/. Läst 25 december 2023. 
 21. ^ Kit, Borys (2 augusti 2023). ”Christopher Landon to Direct 'Scream 7'” (på engelska). The Hollywood Reporter. https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/christopher-landon-to-direct-scream-7-1235549639/. Läst 25 december 2023. 
 22. ^ Nash, Anthony (21 november 2023). ”Report: Scream 7 Star Melissa Barrera Fired After Pro-Palestine Comments” (på engelska). ComingSoon.net. https://www.comingsoon.net/movies/news/1410335-report-scream-7-star-melissa-barrera-fired-after-pro-palestine-comments. Läst 21 november 2023. 
 23. ^ ”Melissa Barrera Removed From Scream 7 Following Controversial Comments” (på engelska). Slash Films. 21 november 2023. https://www.slashfilm.com/1450277/melissa-barrera-removed-scream-7-controversial-comments/. Läst 21 november 2023. 
 24. ^ Pahlevani, Nader Ryan (22 november 2023). ”Jenna Ortega hoppar av "Scream 7"”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/jenna-ortega-hoppar-av-scream-7. Läst 22 november 2023. 
 25. ^ Eriksson, Viktor (29 november 2023). ”Jenna Ortega uppges ha lämnat “Scream VII” på grund av för låg lön”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/jenna-ortega-uppges-ha-lamnat-scream-vii-pa-grund-av-for-lag-lon. Läst 30 november 2023. 
 26. ^ ”'Scream 7' Faces Full Creative Reboot After Losing Jenna Ortega; Neve Campbell and Patrick Dempsey on Wish List (EXCLUSIVE)” (på engelska). Variety. 23 november 2023. https://variety.com/2023/film/news/scream-7-eyes-neve-campbell-patrick-dempsey-to-return-1235805929/. Läst 25 december 2023. 
 27. ^ ”'Scream VII' Loses Director Christopher Landon: "A Dream Job That Turned Into a Nightmare"” (på engelska). The Hollywood Reporter. 23 december 2023. https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/scream-vii-director-christopher-landon-drops-out-1235680696/. Läst 25 december 2023. 
 28. ^ Adolvsson, Fredrik (23 december 2023). ”"Scream VII" förlorar sin regissör: "Ett drömjobb som blev en mardröm"”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/scream-vii-forlorar-sin-regissor-ett-dromjobb-som-blev-en-mardrom. Läst 25 december 2023. 
 29. ^ Lamartine, André (24 december 2023). ”Regissören bakom Scream VII hoppar av”. Gamereactor. https://www.gamereactor.se/regissoren-bakom-scream-vii-hoppar-av-1280023/. Läst 25 december 2023. 
 30. ^ Moreau, Jordan (12 mars 2024). ”Neve Campbell Returning for 'Scream 7' After Exiting Franchise Over Salary Controversy” (på engelska). Variety. https://variety.com/2024/film/news/neve-campbell-scream-7-return-1235939728/. Läst 13 mars 2024. 
 31. ^ ”Neve Campbell tillbaka i ”Scream 7””. Aftonbladet. 12 mars 2024. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/XbvvKn/neve-campbell-tillbaka-i-scream-7. Läst 13 mars 2024. 
 32. ^ [a b] Garret, Diane (28 maj 2010). ”Roberts, Panettiere join 'Scream' cast”. Variety (Reed Business Information). http://www.variety.com/article/VR1118019938.html?categoryid=4026&cs=1. Läst 28 maj 2010.