Catella

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Scribona)
Catella AB
Org.nr556079-1419
TypAktiebolag
HuvudkontorStockholm, Sverige
NyckelpersonerJohan Claesson, styrelseordförande
Knut Pedersen, vd
BranschFinansiella tjänster
Antal anställdaCa 600 (2017)
Historik
Tidigare namntill 5 november 2010 Scribona AB
Ekonomi
Omsättning2 477 miljoner kronor (2017)
Struktur
ÄgareClaesson & Anderzén-koncernen, omkring 50 %
Swedbank Robur Fonder, omkring 6 %
Strawberry Capital, omkring 5 %
Övrigt
Webbplatswww.catella.com

Catella AB (publ) är ett svenskt börsnoterat finansföretag.

Catella är en specialist inom fastighetsrådgivning och fondförvaltning, med verksamhet i 15 länder. Företaget har tre affärsområden: Corporate Finance, Fondförvaltning och Property Investment Management. Företaget har huvudkontor i Stockholm.

Det svenska börsföretaget Catella AB (publ) har sina rötter dels i det tidigare grossistföretaget Scribona, dels i den tidigare utlandsägda Catella-gruppens Catella AB.

Scribona byter inriktning och namnändras till Catella[redigera | redigera wikitext]

Scribona var fram till 2009 en distributör av IT-produkter, men efter lönsamhetsproblem avvecklades först dotterbolaget Carl Lamm AB hösten 2006 genom utdelning av aktierna i detta företag till Scribonas ägare, och senare under 2008 resten av grossiströrelsen genom försäljning till Tech Data.[1]

Scribona ominriktade därefter sin verksamhet till finansiella tjänster, varvid det första betydande förvärvet var ett köp 2009 av Banque Invik S.A., en privatbank i Luxemburg med inriktning på nordiska kunder. Som ett led i den nya inriktningen förvärvade Scribona i maj 2010 dåvarande finansföretaget Catella AB av dess ägare i Luxemburg.[2] En namnändring till Catella AB (publ) kunde därefter ske under hösten 2010.[3]

Det tidigare Catella AB[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Catella Holding

Det Luxemburg-baserade Catella Holding Sarl var en förvaltnings- finanskoncern sålde sitt svenska dotterbolag Catella AB först till företagets managementgrupp, och sedan till det svenska börsnoterade företaget Scribona. Rörelseverksamheterna i de bägge företagen samordnades och en namnändring genomfördes från Scribona till Catella.

Ett tag bedrevs bankverksamhet i Luxemburg under namnet Catella Bank S.A., vilket upphörde 2021, delvis efter att de dömts för marknadsmanipulation (på grund av kundorder).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]