Scripta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Regissör och scripta under arbetet med den brittiska filmen The People's Army.

En (drama)scripta (på engelska script supervisor eller continuity supervisor - dock är script supervisor vanligare) är en avdelningschef på en film eller TV-produktion av dramakaraktär och har ett nära samarbete med regissören.

Förproduktion[redigera | redigera wikitext]

Jobbet börjar redan innan inspelningen genom att scriptan "bryter ner" manuset under flera genomläsningar, det är inte ovanligt att en scripta läser manus 10 gånger eller mer innan inspelning. Första genomläsningen är ofta just bara en genomläsning för att lära känna historien. I nästa gör man en tidslinje och identifierar exempelvis hur många dagar (story days) historien utspelar sig över och försöker uppskatta ungefär vad klockan är i varje scen för att avgöra hur lång tid som passerar mellan scenerna. Tex. en fightscen som börjar i köket och sedan flyttas till hallen bör ju vara vid samma tid, medan längre tid bör ha passerat mellan det att någon lämnar sitt hem och sen dyker upp i skolan. Ofta innebär nedbrytning av story days och klockslag två genomläsningar - en för att avgöra dagarna och en för att avgöra tiderna. Detta sammanställs i rapporter som skickas till de olika avdelningscheferna, så att de kan hålla koll på till exempel när ett klädbyte är rimligt, när en blåtira dyker upp och i vilken grad den ska ha läkt mellan olika scener med mera.

Flera genomläsningar följer med syfte att försöka hjälpa de olika avdelningscheferna och själv inte missa något viktigt. Bra att veta är att även de olika avdelningarna gör egna nedbrytningar av manus, men alla följer den tidslinje som scriptan skapat. Beroende på filmens behov kan scriptan avgöra att det krävs specialrapporter för vissa saker, exempelvis gjorde Mary Cybulski en tidslinje över huvudkaraktärens språkliga utveckling i Thousand Pieces of Gold där karaktären börjar med att bara kunna tala mandarin för att några år senare tala flytande engelska. Till People I Know gjorde hon en tidslinje över hur påverkad Al Pacinos karaktär var av allehanda droger under de 36 timmar filmen utspelar sig. [1]

Ofta gör scriptan även några genomläsningar för att "timea" manuset för att försöka avgöra hur lång filmen kommer bli. Det görs genom att läsa varje scen med ett stoppur i handen och i vissa fall även agera ut det som händer på sidan. Det är ett mycket svårt och tidskrävande arbete för att få det rätt.

Inspelning[redigera | redigera wikitext]

Scripta, längst till vänster, under inspelningen av filmen Channel Incident (1940).

Under inspelningen jobbar scriptan bredvid regissören och hänger med i vad som händer under repetitioner för att få koll på rörelsemönster med mera.

För varje kameravinkel gör scriptan även olika sorters streck i manus för att indikera vad som syns i varje vinkel och skriver en beskrivning av bilden i en scriptarapport till klipparen, så att denna kan få bra översyn. I scriptarapporten indikeras även om det var något särskilt som regissören gillade eller inte gillade med tagningarna, vilken tagning som var bäst, om en tagning blev bruten, om det blev fel med fokus och en massa annat.

Under och efter tagningar håller scriptan koll på om till exempel repliker ändras och antecknar det i sin rapport till klipparen och i manus, för att klipparen som får inspelningsrapporten och manuset på sitt bord inte ska bli förvirrad av att manus inte stämmer överens med vad som sägs i klippet. Om för stora ändringar sker, exempelvis skådespelarna improviserar i olika tagningar, brukar man inte skriva ner de exakta ändringarna utan nöja sig med att markera replikerna som ändrats och skriva ad lib. Scriptan övervakar även kontinuiteten i skådespelarnas "eyeline" (att de riktar blicken åt rätt håll, i rätt höjd etc) och att man inte gör så kallade "axelbrott" (bryter mot 180-gradersregeln på fel sätt) från en tagning till en annan.

Scriptan håller även koll på att kontinuiteten håller mellan olika tagningar och kamerainställningar, det görs i samarbete med representanter från de olika avdelningarna. Exempelvis håller en person från kostymavdelningen koll på skådespelarna har rätt kläder på sig för varje scen och under tagningarna håller personen koll på att inget konstigt händer med kläderna och om karaktären till exempel drar upp ärmarna på tröjan inför en fight, ser kostympersonalen till att kläderna återställs in för nästa tagning och att ärmarna ska vara uppdragna även i nästkommande scen när fighten flyttar till en annan lokal. Det kräver mycket fotografier av allt som finns i bild och anteckningar om rörelsemönster. Polaroid-kameror var vanliga verktyg, men har ersatts av digitalkameror och många scriptor har en hårdvara som kopplas mellan monitor och dator och tillåter scriptan att ta screen shots. Övriga avdelningar jobbar numera ofta med kontinuitetsappar som låter bilder kopplas till karaktärerna och scenerna de har varit med i.

Scriptan, längst ner till höger, under inspelningen av filmen Unpublished Story 1941.

Scriptan lämnar efter inspelningsdagen rapporter till flera olika delar av produktionen. Kopior på scriptarapport och ett "linjerat manus" skickas till klipparen tillsammans med det inspelade materialet och en dagsrapport skickas till produktionsledningen. Dagsrapporten innehåller information om exempelvis när arbetsdagen började och slutade och om det blev övertid, när lunchen var, hur många och vilka scener man spelade in, om det var något som inte hanns med, hur många kamerainställningar man hade, med mera.

Efter inspelningens sista dag sammanställer scriptan manuset och alla scriptarapporter till en "bok" som lämnas till klipparen och produktionen eftersom alla anteckningar ska fortsätta användas till postproduktionen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cybulski, Mary. Beyond Continuity 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]