Scumm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
SCUMM
Utvecklare Lucasfilm Games
Antal spelare 1
Format MS-DOS
Spelportalen

SCUMM (Script Creation Utility for Maniac Mansion) är en spelmotor avsedd för äventyrsspel, skriven av Ron Gilbert och Aric Wilmunder på dåvarande Lucasfilm Games, som användes första gången 1987 i spelet Maniac Mansion. När det sista SCUMM-spelet kom, Curse of Monkey Island från 1997, hade spelmotorn nått sin åttonde version och hållits levande i otroliga tio år.

Historisk betydelse och funktion[redigera | redigera wikitext]

SCUMM:s betydelse för spelhistorien är obestridd. De grafiska äventyrsspel som föregick Maniac Mansion (främst King's Quest-serien) var fortfarande beroende av skrivna kommandon precis som i textspel och piltangenterna användes för all förflyttning. Maniac Mansion styrdes istället helt med musen, vilket gav upphov till genrenamnet peka-och-klicka-äventyr. Genom att klicka på ett av femton verb (i en ständigt synlig lista) och sedan på ett objekt eller en person kunde spelaren mer intuitivt interagera med spelet. För första gången visades även mellansekvenser där spelaren inte kunde påverka det som hände, något som uppfattades som direkt filmiskt. Allt detta kom snabbt att kopieras mer eller mindre rakt av andra spelutvecklare.

Från och med Monkey Island 2 kombinerades SCUMM med musiksystemet iMUSE som lät handlingen på skärmen aktivt påverka musiken.

Se även[redigera | redigera wikitext]