Sebastian Michanek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sebastian Michanek, född 1983 i Göteborg, är en svensk balettdansör, solist vid Kungliga Baletten i Stockholm.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Michanek började vid nio års ålder, på Svenska Balettskolan i Göteborg och fortsatte sedan på gymnasiet vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Redan efter två år i Stockholm, vid 17 års ålder, blev han anställd vid Kungliga Baletten. 2005 blev Sebastian Michanek utnämnd till solist. Sedan 2006 är han solist vid Den Kongelige Ballet i Köpenhamn.

Sebastian Michanek är konstnärlig ledare för The Gotland International Dance Seminar - Sveriges Internationella sommarkurs för klassisk och modern dans. 2005 var han konstnärlig ledare för The Premiere Space 05, ett projektkompani som turnerade på Gotland, i Stockholm och i London.

Michanek har bland annat gästdansat med The Australian Ballet i Sydney och Melbourne, Den Kongelige Ballet i Köpenhamn, i finalen av Prix de Lausanne, på Arena di Verona i Italien och Europa Danse i Paris, Frankrike.

De senaste somrarna har man även kunnat se Sebastian Michanek på Confidensen, Ulriksdals slottsteater, i Stockholm i Divertimenti di Confidenza (Gunilla Roempke) - en historisk dans-, teater- och musikalisk resa i 1700-talets Europa.

Urval av roller[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]