Sedvänja

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sedvänja eller sed kallas ett sätt, på vilket något normalt utförs utan att detta är bestämt i skriftliga regler.

Sedvänjan kan inom juridiken i vissa fall ses som en rättskälla och kan då kallas sedvanerätt. Sedvänja kan ibland rent av användas som rättskälla genom att någon lag uttryckligen hänvisar till den, såsom den svenska köplagen. Sådana sedvänjor som utvecklats inom en viss bransch och har nått en hög grad av fasthet och stadga inom affärslivet kallas ofta handelsbruk eller branschkutym.[1]

Många former av etikettregler och andra koder i social samvaro mellan människor bygger på sedvänja. Seder av detta slag kan skilja sig mycket mellan olika länder och rent av mellan olika orter eller sociala grupper i samma land. Ett ordspråk som har sina motsvarigheter på många språk, säger att man skall "ta seden dit man kommer", så att när man är gäst hos någon gör så som värden har för vana att göra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Handelsbruk”. Juridiska ord och begrepp. Karnov Group. Arkiverad från originalet den 21 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100821141627/http://www.thomsonforlag.se/juridik/sub/ord.aspx?word=handelsbruk. 
  2. ^ https://lagen.nu/dom/nja/2011s109