Sektor 3

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sektor3 var en svensk tankesmedja verksam mellan 2008 och 2013.[källa behövs] Den kallade sig "tankesmedjan för det civila samhället".[1] Verksamhetens mål var att synliggöra, granska och väcka debatt om förutsättningarna för och betydelsen av civilsamhällets organisationer.

Sektor3 drevs som en ideell förening med en rad organisationer som medlemmar, vilka även finansierade verksamheten och den forskning som bedrevs. Föreningen har 34 medlemsorganisationer, med en spännvidd från Arbetsgivaralliansen till Fonus och Sveriges muslimska råd.[källa behövs] Tankesmedjan sa sig dock vara oberoende av sina ägare och medlemsorganisationerna förmodas[vem?] inte ha haft någon direkt påverkan på hur verksamheten leddes.

Sektor3 leddes från början av Alice Bah Kuhnke, som var med och grundade den hösten 2008.[2] År 2010 efterträdde Hanna Hallin henne som ordinarie chef och ledde tankesmedjans arbete till januari 2013, och startade under perioden tillsammans med förlaget Idealistas upp KURAGE - idétidskrift för det civila samhället 2011. Hösten 2013 tillträdde Kristina Ljungros som chef. Sektor3 lades ned den 31 december 2013 för att drivas vidare genom idétidskriften KURAGE.

Rapporter och studier[redigera | redigera wikitext]

 • Frihet utan oberoende – civila samhället och relationen till stat och kommun, skriven av Andreas Linderyd. Den presenterades i samband med lanseringen av Sektor3 i november 2008.[källa behövs]
 • Att ge eller att beskattas – Avdragsrätt för gåvor till ideell verksamhet i Sverige och i andra länder, skriven av Lars Trädgårdh och Johan Vamstad. Ett seminarium kring avdragsrätt anordnades i november 2009.[källa behövs]
 • Demokratiskola eller hälsoprojekt – forskning om föreningsliv, socialt kapital och inflytande, skriven av Susanne Lundåsen.
 • Att påverka eller påverkas av Sverigedemokraterna. Rapport om ett 30-tal organisationers strategier och förhållningssätt till Sverigedemokraterna.
 • Vem behöver fler stadsmissioner?.
 • En svensk modell för avdragsrätt på gåvor.
 • Mot medlemslösa partier – Partiföreträdare om orsaker, konsekvenser och strategier kring en svikande medlemskår, skriven av Martin Karlsson och Erik Lundberg. Ett seminarium kring rapporten anordnades i maj 2011.[källa behövs]
 • Mångfald eller enfald? Framtiden efter friskolereformen (tillsammans med Timbro), skriven av Magnus Nilsson och Ola Johansson.
 • Efter folkrörelsepartiet – Förutsättningarna för aktivism i tre svenska partier., skriven av Svend Dahl. Ett seminarium kring rapporten anordnades i november 2011.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”SEKTOR 3-TANKESMEDJAN FÖR DET CIVILA SAMHÄLLET - Företagsinformation”. www.allabolag.se. https://www.allabolag.se/8024442066/sektor-3-tankesmedjan-for-det-civila-samhallet. Läst 12 november 2019. 
 2. ^ ”Nu går hon in i en helt ny sektor - DN.SE”. Dagens Nyheter. 3 november 2008. http://www.dn.se/ekonomi/nu-gar-hon-in-i-en-helt-ny-sektor/. Läst 11 juni 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]