Sellerikål

Från Wikipedia
Sellerikål
Färsk sellerikål
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningKålordningen
Brassicales
FamiljKorsblommiga växter
Brassicaceae
SläkteKålsläktet
Brassica
ArtBrassica rapa
B. rapa
UnderartSellerikål
Vetenskapligt namn
§ Brassica rapa subsp. chinensis

Sellerikål, även kallad pak choi, (Brassica rapa subsp. chinensis[1]) är en sortgrupp inom den mångformiga arten Brassica rapa (rova).[1] Den har vita, stora, uppsvällda bladstjälkar och mörkgröna bladskivor,[1] och som mat definieras den som en bladgrönsak. Den är nära släkt med salladskål, och liksom denna härstammar den från Kina (och Japan[1]).

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Sellerikål är en två- till flerårig örtväxt som blir cirka 10-15 cm hög.[1]

Arten är en av de viktigaste grödorna i Kina och Japan.[1] Den började odlas i Europa på 1980-talet, och visade sig vara lättodlad även i svenskt klimat.[2] Till utseendet påminner den om mangold.[1]

Som mat har växten många användningsområden, kan ätas färsk i sallader, stekas, grillas och kokas.[1] Wok är ett vanligt tillagningsätt.

Namnvarianter[redigera | redigera wikitext]

Kallas även bladkål.[3] Pak choi (白菜) betyder "vit grönsak" på kantonesiska och kan stavas olika. Pak choi används mest i Europa och Bok choy är vanligt förekommande i Nordamerika. Den kan också stavas som bok choi, pak choy, pak-choi, pak-choy etc.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g h] ”sellerikål - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/sellerik%C3%A5l. Läst 6 april 2023. 
  2. ^ ”Pak choi”. Plantagen. https://www.plantagen.se/pak-choi.html. Läst 13 mars 2021. 
  3. ^ [a b] ”Brassica rapa Chinensis-Gruppen”. Svensk kulturväxtdatabas. Sveriges lantbruksuniversitet. https://skud.slu.se/nav/taxa/6292353. Läst 13 mars 2021.