Semiramis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Drottnings Semiramis

Semiramis är i grekisk legend en drottning i Mesopotamien, gift med kung Ninus, som sägs ha grundlagt Nineve. Berättelsen om dem kan betraktas som en slags kärlekstragedi.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Semiramis var ett oönskat barn till gudinnan Atargatis. Då gudinnan inte ville veta av henne, blev hon övergiven i ett vatten. Men då kom några duvor och matade henne. Senare togs hon om hand av en kunglig herde.

Efter hand blev hon gift med Onnes, en av härförarna hos kung Ninus. Hon ska ha gett honom många råd, och på det sättet vunnit förtroende som en mycket klok och intelligent människa. Detta gjorde intryck på kungen. Han ska ha erbjudit Onnes ersättning om han fick ta över henne som hustru, men Onnes avslog erbjudandet. Då kungen till slut kom med hot, begick härföraren självmord och kungen tog henne till fru.

Ninus och Semiramis fick sonen Ninyas ihop. Senare dog Ninus, och Semiramis började att regera själv som drottning. Hon får äran för att ha byggt Babylon, och anlagt hängade trädgårdar där. Hon drog också ut i fälttåg till Indien.

Till sist kom det fram att Ninyas planerade en komplott mot henne. Då blev hon förvandlad till en duva, och flög iväg.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

En utbredd teori är att hon kan vara identisk med den assyriska drottningen Shammu-ramat, som var gift med assyrierkungen Shamshi-Adad V (800-talet f.kr.). Hon styrde landet en tid efter makens död. Ändå verkar detta inte vara en helt tillfredsställande tanke, eftersom denna drottning inte var hustru till den man som grundlade Nineve, och man känner inte heller till att hennes son sammansvurit sig mot henne.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Semiramis återfinns i ett antal dramor och operor, mest kända: