Sent i november

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sent i november
Roman
FörfattareTove Jansson
OriginalspråkSvenska
IllustratörTove Jansson
LandFinland
GenreBarnlitteratur
Förlag för förstautgåvanSchildts
Utgivningsår1970
Del i serie
Ingår i serieMumintrollen
Del9
Föregås avPappan och havet

Sent i november är den nionde och sista boken av den finlandssvenska författarinnan Tove Jansson i serien om Mumintrollen, först utgiven 1970.[1][2] Att notera är att ingen ur själva Muminfamiljen medverkar i handlingen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det har blivit sen höst. Filifjonkan, Hemulen och några till söker sig tillbaka till Muminhuset för att få en tid av lugn och varmt omhändertagande, men familjen är spårlöst borta (historien utspelar sig parallellt med den i föregående boken Pappan och havet). De beslutar sig för att flytta in i huset och vänta. Sedan kommer Snusmumriken för att leta efter något viktigt han tappat.

Om boken[redigera | redigera wikitext]

De fem huvudpersonernas gemensamma nämnare är att de förlorat något; sin framtid, sin identitet, sin frihet eller världsbild. Eftersom Muminfamiljen inte kan uppfylla deras förväntningar tvingas de ta tag i sina problem, individuellt och gemensamt. Boken saknar de katastrofer som varit typiska för Mumindalen; den berättas i ett långsamt och lågmält tempo. Tyngdpunkten ligger i de psykologiska processer som sker hos figurerna och gruppen.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]