Kvarnby folkhögskola

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Serieskolan i Malmö)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kvarnby folkhögskolas huvudlokaler i Husie.
"Mazettihuset", där bland annat Seriecenter och Kvarnby folkhögskolas utbildning i tecknade serier är inrymda.

Kvarnby folkhögskola är en folkhögskola i Malmö. Den består av två skolor med detsamma namn, båda belägna i Malmö. Den ena ligger i utkanten av staden, i delområdet Kvarnby i stadsdelen Husie, den andra (kallad Röda huset), där Svenskundervisning för invandrare (SFI) bedrivs, ligger i delområdet Värnhem i stadsdelen Centrum. Skolans huvudlokaler ligger i Kvarnby. Serieskolan finns däremot i MazettihusetBergsgatan.

Inriktning[redigera | redigera wikitext]

Skolan har så kallad allmän kurs som läses i huvudsak för att ge allmän behörighet för högskolestudier. Allmän kurs läses normalt istället för komvux. Skolans allmänna kurs ligger i Kvarnby by. Skolan har också serietecknarkurser, politiska kurser, bland annat i samarbete med Ung Vänster och distanskurser. Skolans värdegrund hämtas från arbetarrörelsen, kvinnorörelsen, miljö- och solidaritetsrörelserna. Enligt skolan är jämlikhet, rättvisa och demokrati grundläggande värden.

Serieskolan i Malmö[redigera | redigera wikitext]

Serieskolan i Malmö är en tvåårig konstutbildning med inriktning på tecknade serier. Serieskolan i Malmö startades 1999 av Lars Magnar Enoksen, och han tog in Tony Cronstam, som teckningslärare och inspiratör.

I slutet av första terminen blev Lars Enoksen svårt sjuk, och efter honom tog kulturjournalisten Fredrik Strömberg och serieskaparen Gunnar Krantz över. Andra som varit involverade som lärare är bland annat serieskapare som Mia Fredriksson och Stina Hjelm. Utbildningen var initialt ettårig men har utökats till två år, där det andra året är ett projektår under vilket eleverna ges möjligheten att driva ett enskilt projekt under ett år. Dessutom finns kursen "kreativt friår", på vilket etablerade serieskapare erbjuds möjlighet att skapa serier under ett år på skolan.

Bland de elever som gått eller går på skolan återfinns Kim W. Andersson, Niklas Asker, Malin Biller, Eva Björkstrand, Adam Blomgren, Åsa Ekström, Sara Granér, Loka Kanarp, Coco Moodysson och Liv Strömquist. Bland dem som gått på Kreativt friår återfinns Daniel Ahlgren, Frida Ulvegren, Rasmus Gran, Fabian Göranson, Mats Källblad och Knut Larsson.

Händelser[redigera | redigera wikitext]

Den gamla byggnaden hos Kvarnby folkhögskola, den i Husie, brann ner natten den 4 oktober 2013.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kvarnby folkhögskola i lågor hos Sydsvenskan. Mikael Anjou, publicerad och uppdaterad 4 oktober 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]