Shadowcaster

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Shadowcaster är ett datorspel från 1993 utvecklat av Raven Software och utgivet av Origin Systems inc.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Man spelar rollen som Kirt, den enda kvarlevande av en sällsynt ras av skepnadsskiftare som nästan blivit utrotad under ett slag för länge sedan. Under spelet kan man byta till sex olika skepnader som till exempel Maorin (en stor katt/björn-varelse) och Kahpa (blandning av Groda och människa). Man använder sig av olika former för att till exempel flyga, simma, hoppa m.m.

Om spelet[redigera | redigera wikitext]

Spelet fick aldrig någon större uppmärksamhet när det släpptes eftersom Doom kom kort därefter. 3D-motorn påminner om Wolfenstein 3D och Doom. Med både himmel på de första banorna och sen lavagropar i marken och kvicksand m.m.

Skepnader[redigera | redigera wikitext]

Kirt: Den man är. En människa. Kan som grund slåss med knytnävar och sparkas och hoppa. Det här är det enda läget då man kan samla på sig energi för att byta till olika skepnader. Kan simma i vatten men inte särskilt bra under vattnet.

Maorin: Stor kattliknande varelse. Är mycket starkare än människan och har kattseende som gör att den kan se olika fällor. Ogillar vatten och drunknar snabbt när den väl hamnar där.

Caun: En liten dvärgliknande varelse med spetsiga öron. Ganska ineffektiv kombattant men helar sig tio gånger snabbare än människan. Har en helningsmagi som snabbt ger tillbaka hälsan. Kan göra stora hopp, smyga för att undgå upptäckt, ta saker som är långt borta, skapa ljus, kan skapa en speciell sköld som vilseleder fienden samt skapa en svärm av insekter som flyger mot fienden.

Opsis: En stor svävande enögd varelse med tentakler. Är inte gjord för fysisk strid, kämpar på avstånd med magier. Kan skjuta en kall stråle mot fiender, få fienden att fly i rädsla, få dem att röra sig i slow-motion, skapa missiler för att skjuta. Kan avslöja hela kartan för att hitta gömda ställen. Slåss med bara tentakler går också.

Kahpa: Mediumstor grön grodliknande varelse. De kan andas under vatten och är bra i fen-till-hand-strid. Kan skapa en elektrisk chock och ljud-attack som båda gör extra skada under vattnet.

Ssair: En stor röd drake. De har en väldigt kraftfull svans att attackera med och kan andas eld (vilket kostar magi).

Grost: Ser ut som stenjätte. De kan slå sönder en del stenjättar och tål nästan vad som helst. Är väldigt tåliga mot hetta troligen på grund av att de kommer från en lava-dimension. Stampar fötterna för att skapa en jordbävning och en annan specialattack gör att de kan paralysera genom att nudda nåt.