Shanghai (musikgrupp)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Shanghai är ett svenskt synthpopband som bildades i Södertälje 1984 av Ulf Söderberg (sång), Rex Gisslén (keyboard), John Sandh (gitarr), Niklas Bergqvist (bas) och Ralph Björklundh (trummor). Titelalbumet är präglat av Gissléns synthslingor, som har en central plats i kompositionerna. Att notera också är de många metaforiska och fantasifulla inslagen i texterna, skrivna av sångaren Ulf Söderberg. Exempel på detta är ur Toner av en melodi följande strof. ”Som solsken i ett sommarregn, smeker du min kind...”, ett annat exempel är ”Vi sitter båda i ett hav av murar...så vi flyr på vita hästar” ur låten Du Är Min Prinsessa. Som nämnt ovan är Gissléns keyboard central, och särpräglade melodiska synthintron finns exempelvis i låtarna Toner av en melodi, Vild Natt, Rosalina, Ballerina och Victory of Love. Debutalbumet har tre engelskspråkiga låtar; Africa, Ballerina och Victory of Love. Utmärkande för de engelska texterna på skivan I full frihet är att de är extremt banala och sjungna på extremt dålig engelska med helt fel betoningar av de engelska orden, dock finns det några riktigt bra melodier även på den skivan.

Den enda existerande videon med Shanghai är en inspelning av "Ballerina" under en spelning med publik. Ljudet ter sig dock vara den pålagda albumversionen av låten. Ballerina har för övrigt gjorts i en dance-remix på en 12" singel, där bland annat introt är väsentligt ändrat.

På deras andra och sista album I full frihet byttes Gisslén ut mot Anders Eliasson på keyboard och Björklundh ersattes av Mikael Ellgren på trummor.

2006 beslöt Rex Gisslén och John Sandh att återförena Shanghai. Ny sångare är Marcus Öhrn.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

  • Shanghai (1985)
  • I full frihet (1986)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]