Sheasmör

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sheasmör

Sheasmör, nötfett, (CAS-nr 194043-92-0) finns i många olika skönhetsprodukter, framför allt läppbalsam. Det sägs ha en mjukgörande och vårdande egenskap. Det tillverkas av sheanötter.

Sheasmöret, eller bassiasmöret, pressas ur fröna från smörträden (Butyrospermum parkki m.fl.) av familjen Sapotaceae. De växer i Afrika och Indien och har där ungefär samma betydelse som oljepalmen. Sheasmöret är en viktig produkt för de lokala befolkningarna i dessa delar av världen, vilka använder det till matfett, smörjmedel m.m.[1]

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Nötkärnorna[2] krossas eller mals, varefter fettet utvinns genom kallpressning (<30 °C) eller varmpressning (80-120 °C), av vilka den senare är vanligast och verkar samtidigt reducerande på fettets lukt. Slutligen sker raffinering med filtrering, luktreducering och blekning med hjälp av syror och alkalier.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

[2]

Sheasmöret är ett fast fett, segt, klibbigt och iband grynigt. Grynigheten försvinner när fettet smälts, men kan komma tillbaka när det stelnar. Fettets färg är grågrön, ljusgrön, gråvit eller vit beroende på hur det avfärgats. Det har god smak och svag kakaolik doft, men oraffinerat fett har en stark och obehaglig lukt.

Sheasmöret smälter naturligt vid 28-45 °C, men det som förs i handeln har smältpunkt i intervallet 35-45 °C. Det är olösligt i vatten, glycerin och alkohol och en blandning måste skakas om före användning. Det kan däremot obehindrat blandas med vegetabilisk eller eteriska oljor och kan smältas samman med fetter, hartser och vaxer.

Sheasmörets sammansättning av olika fettsyror är stearinsyra 35-45 %, palmitinsyra 3-7 % oljesyra 45-55 %, linolsyra 3-8 % och linolensyra <1 %.

Fettet har en god hållbarhet om 3-5 år om det förvaras svalt och i ett mörkt, lufttätt kärl.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1973
  2. ^ [a b] http://www.shenet.se/ravaror/sheasmor.html