Shiso Kanaguri

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Shizo Kanaguri)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Shiso Kanaguri
Avtäckningen av en minnesplakett i Sollentuna på 100-årsdagen av Stockholmsolympiadens marathonlopp
Minnesplaketten för Shiso Kanakuri i Sollentuna

Shiso Kanaguri (金栗 四三, Kanaguri Shisō eller Kanakuri Shizō; även känd som Siso Kanakuri[1]), född 20 augusti 1891, död 13 november 1983, "japanen som försvann", var en japansk geografilärare och löpare. Han deltog i de olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm och blev känd för att ha försvunnit under maratonloppet – och för att ha fullbordat det (utom tävlan) 55 år senare.

Kanaguris resa till spelen per ångbåt och den transsibiriska järnvägen tog nära tre veckor. Väl framme i Stockholm led han av sömnproblem på grund av de bullriga spårvagnarna utanför hans hotell och han hade också svårt att ställa om till den risfria svenska kosten. Trots allt kom han igång bra med träningen och var i god form den 14 juli, dagen för maratonloppet.

Tävlingsdagen började illa - den utlovade bilen som skulle ta Kanaguri till Stadion uteblev, och han var i stället tvungen att springa till starten. Då startskottet gick satte hela fältet av i hög fart, utom Kanaguri som var van vid att inleda lugnare. Dagen var mycket varm och hälften av de 68 löparna tvingades bryta. En av löparna, portugisen Francisco Lázaro, kollapsade av vätskebrist och avled följande dag.

Kanaguri passerade loppets vändpunkt, kyrkbacken i Sollentuna, och kom efter cirka tre mil förbi en trädgård i Tureberg, där den vänliga familjen Petré bjöd honom att slå sig ner vid deras kaffebord och ta för sig av hallonsaft och bullar. Här tillbringade Kanaguri resten av eftermiddagen innan han framåt kvällen tog tåget tillbaks in till hotellet i Stockholm. Han skämdes nu för att han brutit och reste tillbaka till Japan utan att lämna något besked till arrangörerna.

Kanaguris mystiska försvinnande var en av de intressantaste händelserna under ett av de största evenemangen som ägt rum i Sverige. Hans öde blev en gåta som det spekulerades i och skämtades om under flera årtionden.

Det var inte förrän i samband med olympiadens femtioårsjubileum 1962, som den kände sportjournalisten Oscar Söderlund (signaturen Glokar Well) vid Stockholms-Tidningen lokaliserade Kanaguri. Några år senare bjöds han till Sverige där han vid 76 års ålder fick möjlighet att avsluta loppet, och till sist gick i mål efter 54 år, åtta månader, sex dagar, åtta timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder.

Den 14 juli 2012 anordnades ett jubileumsmarathon i Stockholm och en minnesplakett avtäcktes vid en ceremoni i Sollentuna. Ättlingar till familjen Petré som förbarmat sig över Kanaguri deltog liksom Japans ambassadör. Plaketten sitter där familjen Petrés hus låg 1912. Huset är rivet och där ligger nu idrottshallen Satelliten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nyberg, Petra (2013-06-27/2016-11-25). ”Japanen som försvann”. riksarkivet.se. https://riksarkivet.se/maratonloppet. Läst 6 oktober 2017.