Shogun (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Shogun (TV-serie)
Manus Eric Bercovici[1]
Produktion
Producent Ben Chapman[1]
James Clavell[1]
Sändning
Originalkanal NBC[2]
Originalvisning 1980[1]
IMDb SFDb

Shogun är en japansk-amerikansk produktion från 1980, som bygger på romanen med samma namn, skriven av James Clavell. Huvudrollen som engelsmannen John Blackthorne spelades av Richard Chamberlain. Toshiro Mifune spelade Lord Toranaga, Yoko Shimada spelade Lady Toda Buntaro (Mariko), John Rhys-Davies spelade den portugisiske lotsen Vasco Rodríguez och Michael Hordern spelade fader Domingo.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det nederländska segelfartyget Erasmus, med den engelske lotsen John Blackthorne, finner sjövägen till Japan år 1598.

Baserat på erfarenheterna från Sir William Adams, en engelsk sjökapten och äventyrare, vars äventyr i slutet av 16-taletanvändning av historiska dokument, dramatisk känsla och fängslande historia att berätta, skapade denna berättelse om en mans situation i det feodala Japan. Att lära sig att tala ett främmande nytt språk och kämpar för att förstå en kultur helt främmande för honom; Pilot-Major John Blackthorne kastas mitt i en episk strid mellan landets två mäktigaste krigsherrar ... med vinnaren inställd att göra anspråk på titeln Shogun: Högsta militära härskare allt Japan.[3]

Efter att det svårt sargade fartyget flutit iland vid byn Anjiro arresteras besättningen, och Blackthorne förs till länsherren Toranaga.

Efter att Blackthorne i förhör förklarat att den kristna världen är i konflikt, protestanter mot katoliker, ser Toranaga en möjlighet att dra nytta av Blackthorne och dennes kunskaper, samt inte minst hans fartyg Erasmus som kan rustas för krig.

Toranaga befinner sig nämligen i en maktkamp med en annan länsherre, Ishido, om att få kejsarens gunst och utnämnas till shogun, det vill säga högste militäre befälhavare och i praktiken Japans envåldshärskare.

Blackthorne får ett nytt namn av japanerna, Anjin-San (vilket betyder "herr lots") och blir gradvis allt mer integrerad i det japanska samhället. Han lär sig tala enkel japanska och utnämns så småningom till samuraj och får befäl över egna soldater.

Anjin-San dras gradvis in mer och mer i de politiska och militära intrigerna i 1600-talets Japan och blir dessutom förälskad i Toranagas tolk, Mariko.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] hämtat från: Engelskspråkiga Wikipedia
  2. ^ hämtat från: franskspråkiga Wikipedia
  3. ^ ”http://www.imdb.com/title/tt0080274/synopsis?ref_=ttpl_pl_syn”. http://www.imdb.com/title/tt0080274/synopsis?ref_=ttpl_pl_syn. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]