Shovrim Shtika

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Shovrim Shtika, hebreiska för Bryt tystnaden är en israelisk icke-statlig organisation (NGO). Organisationen består av israeliska soldater, varav en stor del är officerare, som har tjänstgjort i de ockuperade territorierna. Det vill säga Västbanken, Gazaremsan och Östra Jerusalem). De berättar om order de fått, order de givit och handlingar de har utfört, som de anser strider mot vad som är rätt och som de anser förtigs i hemlandets media.[1] En uppmärksammad rapport kom i juli 2009 om Gazakonflikten 2008-2009.

Historia[redigera | redigera wikitext]

En serie fotografier och skriftliga redogörelser från israeliska soldater som tjänstgjort i staden Hebron publicerades 2004 av Avichai Sharon, Yehuda Shaul och Noam Chayut. De tre ville få Israel att konfronteras med sanningen om sin politik på de ockuperade områdena.[2] Utställningen besöktes av tusentals människor och organisationen som uppstod har blivit ett forum för soldater som tjänstgör eller har tjänstgjort i Israels försvarsmakt att lämna sina vittnesbörd.

En utställning från organisationen visades på Armémuseum i Stockholm i mars 2011.[3]

Den före detta soldaten och Shovrim Shtika-medlemmen Yehuda Shaul är en av huvudkaraktärerna i den prisbelönta svenska dokumentären Israel vs Israel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.dn.se/diverse/diverse---hem/om-detta-vill-de-beratta
  2. ^ http://www.cbsnews.com/stories/2005/07/11/listening_post/main708205.shtml
  3. ^ http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/utstallning-bryter-tystnad-om-ockupation

Hemsida[redigera | redigera wikitext]