Shulamit Aloni

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Shulamit Aloni och Ze'ev Sherf i Knesset

Shulamit Aloni (hebreiska: שולמית אלוני), född Adler 29 november 1928 i Tel Aviv, död 24 januari 2014[1] i Kfar Shmaryahu i distriktet Tel Aviv, var en judisk-israelisk politiker och fredsaktivist. Hon var medlem i Israeli Peace Camp, grundare av partiet Ratz och var under en tid partiledare för Meretz. Hon tjänstgjorde som Israels utbildningsminister mellan 1992 och 1993.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Shulamit Aloni föddes som Shulamit Adler i Tel Aviv. Mamman var sömmerska och pappan var snickare och båda hade en bakgrund inom den polska judenheten. Shulamit skickades till internatskola under andra världskriget, då båda hennes föräldrar stred mot Tyskland i den brittiska armén.

I tonåren blev hon medlem i Hashomer Hatzair - en sionistisk och socialistisk rörelse - samt i Palmach som var judarnas inofficiella armé före utropandet av staten Israel. Under 1948 års arabisk-israeliska krig blev hon tillfångatagen av jordanska styrkor men släpptes senare.

Sedan 1959 jobbade Shulamit Aloni som jurist och debattör. Hon hade bland annat en radioshow med fokus på mänskliga rättigheter och var aktiv som kolumnist i flera israeliska tidningar - något hon fortsatte med under många år.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Former Meretz leader Shulamit Aloni dies at 86