SiRF Star III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
SiRFstarIII GSC3f
En modern Sirf Star III chip med en 20 kanals GPS-mottagare med WAAS/EGNOS support.

SiRFstar III är det senaste GPS-chippet som tillverkas av SiRF Corporation. GPS-chippet finns vanligtvis i GPS-mottagare och ansvarar för att översätta signaler från GPS-satelliter och bestämma en position, baserat på tiden det tar för radiovågorna att färdas från satelliten till chippet.

SiRFstar III-chipet skiljer sig från tidigare Sirfchip och chipp från andra tillverkare (Garmin och Trimble till exempel), främst genom att det är snabbare på att bestämma positionen efter att det satts på. Dessutom kan det bibehålla GPS-signalen i svårare mottagningsförhållanden.

Chippet kan ta emot signaler från 20 satelliter samtidigt, något som dock inte utnyttjas fullt ut förrän EU:s positionssystem Galileo är i bruk. Chippet kan också utnyttja GSM- och 3G-nätverk för att förbättra precisionen. Detta är en teknik känd som assisterad GPS som har utvecklats främst på grund av E911-lagstiftningen i USA.

Källor till försämrad precision[redigera | redigera wikitext]

  • Precis som andra GPS-enheter påverkas precisionen i Sirf Star III-chippet av många faktorer, som om signalen studsar, multipathing, atmosfäriska störningar med mera.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • SiRFstarIII(TM) GPS Single Chip. High Performance GPS in a Small Form Factor. Published by SiRF. Available online from SiRF

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]