Sibilla Aleramo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sibilla Aleramo. Porträtt av Mario Nunes Vais.

Sibilla Aleramo (pseudonym för Marta Felicina "Rina" Faccio) född 14 augusti 1876 i Alessandria, Piemonte, död 13 januari 1960 i Rom, var en italiensk författare.

Aleramo är numera mest ihågkommen för sin debutroman Una donna (från 1906) som har blivit något av en feministisk och futuristisk klassiker.

Rina var dotter till Ambrogio Faccio som undervisade i naturvetenskap, och Ernesta Cottino som var hemmafru. Hon hade fyra syskon. Familjen bodde i Milano tills Rina var tolv år då de flyttade till Civitanova Marche där fadern hade erbjudits jobb som direktör för markisen Sesto Ciccolinis fabrik. Fadern såg också till att Rina senare fick kontorsjobb på fabriken.

Rinas uppväxt var inte lycklig: modern led av svår depression och försökte 1889 begå självmord genom att hoppa från familjens balkong. Efter några år blev hon inskriven på mentalsjukhus och dog där 1917.1891, när Rina var femton, blev hon våldtagen av en fabriksarbetare vid namn Ulderico Pierangeli. Hon blev gravid men fick missfall. Trots detta tvingade familjen henne att gifta sig med Pierangeli för att hon skulle återfå sin heder (un matrimonio riparatore).

Bibliografi (utgivet på svenska)[redigera | redigera wikitext]

  • En kvinna 1906 (Una donna)
  • En kvinnas liv 1988 (En kvinna nyutgiven med annan titel[1]


Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000