Sibiriska språket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sibiriens flagga

Det sibiriska språket, sibirienryska, är ett nykonstruerat språk baserat på ryska dialekter i Sibirien.

Mot bakgrund att olika grupper av ryssar från 1500-talet utvandrat till Sibirien, har en specifik sibirisk-rysk dialekt uppstått.

Bland ryssar bosatta i Sibirien har det alltid funnits en tanke på autonomi eller rent av "full självständighet". Därför har man vid olika tidpunkter kommit på tanken att konstruera ett eget skriftspråk som baseras på den talade ryskan i Sibirien.

Det ryska talspråket i Sibirien betraktas av många som närstående den nordryska dialekten eller dialekterna beroende på att det fanns en övervikt av nordryssar bland utvandrarna till Sibirien. Den sibiriska dialekten har också tagit upp mängder av lånord från de inhemska (äldre eller ursprungliga) språken i norra Asien.

Genom historien har rysktalande sibiriska regionalister eller separatister velat göra Sibirien självstyrande eller kanske till och med självständigt från Ryssland. De senaste femton åren har olika separatistgrupper i före detta Sovjetunionen kämpat för att bryta loss sina områden från Ryssland, ett faktum som bygger på nya idéer och tankar kring de lokala språken eller dialekterna. I Sibirien finns idag grupper som förespråkar större självständighet för landsdelen, och då passar idén om ett eget sibiriskt språk väl in.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]