Sierra Leone

Version från den 29 juli 2017 kl. 11.56 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.5beta))

Republic of Sierra Leone
Republiken Sierra Leone
Flagga Statsvapen
ValspråkUnity - Freedom - Justice
(Enighet - frihet - rättvisa)
Nationalsång: High We Exalt Thee, Realm of the Free
läge
Huvudstad
(även största stad)
Freetown
Officiellt språk engelska
Demonym sierraleonier[1]
Statsskick republik
 -  President Ernest Bai Koroma
 -  Regeringschef Ernest Bai Koroma
Självständighet från Storbritannien 
 -  Erkänd 27 april 1961 
Area
 -  Totalt 71 740 km² (116:e)
 -  Vatten (%) 0,2%
Befolkning
 -  2015 års uppskattning 7 092 113[2] (105:a)
 -  Befolkningstäthet 98,9 inv./km² (85:e)
BNP (PPP) 2011 års beräkning
 -  Totalt $5.093 milj (156:e)
 -  Per capita $849 
Valuta leone (SLL)
Tidszon UTC
Topografi
 -  Högsta punkt Loma Mansa (Bintimani), 1 948 m ö.h.
Nationaldag 27 april
Nationalitetsmärke WAL
Landskod SL, SLE, 694
Toppdomän .sl
Landsnummer 232

Sierra Leone, formellt Republiken Sierra Leone[1] (engelska: Republic of Sierra Leone), är en stat i Västafrika. Den gränsar till Guinea i norr och Liberia i söder och med Atlanten vid kust i väst och täcker ett område på 71 740 km² med ett invånarantal på 7,1 miljoner invånare vid folkräkningen 2015.[2] Landets klimat är tropiskt. Huvudstaden, tillika landets största stad och säte för regeringen, heter Freetown. Den näst största staden heter Bo. Det officiella språket är engelska.

Historia

Redan under 1400-talet började portugisiska sjöfarare att besöka området. Landet fick sitt namn efter bergen vid floden Rokel som av portugiserna kallades för Serra Lyoa, lejonbergen. Under 1700-talet blev slavhandeln den viktigaste näringen för kolonisatörerna. När Storbritannien började agera mot slavhandeln i slutet av 1700-talet grundades Sierra Leones Freetown som en fristad för befriade eller förrymda slavar. 1808 blev kustlandet ett brittiskt protektorat och 1896 införlivades även inlandet i den brittiska kolonin. Sierra Leone blev självständigt från Storbritannien den 27 april 1961 inom brittiska samväldet. Landets första år blev emellertid kaotiska och oroliga och präglades av militärkupper och politisk instabilitet. I parlamentsvalet 1968 segrade Siaka Stevens och hans parti All People's Congress (APC). 1971 ändrade han landets konstitution och gjorde landet till en republik och därmed trädde landet ut ur brittiska samväldet. Under de 14 åren som följde styrde Stevens landet som diktator och skapade en auktoritär enpartistat innan han drog sig tillbaka 1985. Men det enväldiga styret fortsatte fram till 1996 då de första demokratiska valen kunde hållas.

Åren 1991-2002 rasade ett blodigt inbördeskrig mellan regeringen och Revolutionära enhetsfronten (Revolutionary United Front, RUF). Det resulterade i tiotusentals döda. Mer än två miljoner människor (över en tredjedel av befolkningen) har flytt, ofta till grannländerna. Fred uppnåddes slutligen 2002 men Förenta nationerna och ett flertal andra länder har fredsbevarande styrkor på plats, Världsbanken har bidragit med pengar och man har demobiliserat och avväpnat både RUF och andra grupper. I maj 2002 hölls allmänna val och långsamt håller regeringen på att återfå sin auktoritet och bygga upp landet från grunden.

Geografi

Sierra Leone ligger i Västafrika mellan sju och tio breddgrader norr om Ekvatorn. Landet gränsar till Guinea i norr och nordöst, Liberia söder om landet och väster om landet ligger Atlanten. I och med att landet gränsar till Atlanten har man en 400 kilometer lång kustremsa, varav en stor del är stränder med turistpotential. Sierra Leone har naturtillgångar av diamant, titanmalm, bauxit, järnmalm, guld och krom.

Klimat och miljö

Klimatet är tropiskt, vilket innebär att det är varmt och fuktigt. Regntiden infaller mellan maj och december. Längs kusten kan årsnederbörden uppgå till 4950 mm vilket är mest i västra Afrika. Mellan december och februari blåser den torra, sandmättade vinden harmattan från Sahara. Medeltemperaturen ligger på 26 °C. Några av Sierra Leones miljöproblem är för stor skogsavverkning och urlakning av jorden samt överfiskning.

Politik

De 14 distrikten i Sierra Leone
Sierra Leone

Administrativ indelning

Sierra Leone är indelat fyra provinser; Eastern, Northern, Southern och Western. Provinserna delas vidare upp i tolv distrikt, vilka i sin tur delas upp i hövdingadömen (engelska:Chiefdoms).[3] Det gäller dock inte området Western som delas in i wards.[4]

President

Presidenten, som även är regeringschef, utses i direkta val vart femte år, samtidigt med parlamentsvalen. Vid valet 2007 valdes Ernest Bai Koroma från Hela folkets kongress till president. Fem år senare återvaldes han med 58,7 procent av rösterna (utmanaren Julius Maada Bio fick 37,4 procent)[5].

Parlament

Sierra Leones parlament har 124 platser, med ledamöter valda på fem år. 112 av dem utses i allmänna val, av de övriga tolv utses en vardera av hövdingarna i landets tolv administrativa distrikt.

I parlamentsvalet 2007 vann Hela folkets kongress (APC) 59 av de 112 mandaten, Sierra Leones folkparti (SLPP) fick 43 platser och Folkrörelsen för demokratisk förändring erövrade 10 platser. Sierra Leone återgång till fred och viss stabilitet var i mycket en följd av FN:s storsatsning på att göra slut på kriget.

Ekonomi

Sierra Leone är ett mycket fattigt land, med enorma skillnader i inkomst mellan rika och fattiga. Ungefär två tredjedelar av arbetskraften sysselsätts i jordbruket. Det finns bra naturtillgångar, men dessa utnyttjas inte helt, på grund av att det tidigare inbördeskriget förhindrat en ekonomisk och social utveckling. Det finns planer på att starta gruvdriften igen. En stor del av landets inkomster kommer från diamant- och bauxitgruvorna.

All elektricitet produceras av fossila bränslen.

Demografi

Ett stort hälsoproblem är hiv/aids. 2007 beräknades 1,7 % av den vuxna befolkningen (55 000 personer) vara smittad.[6]

  • Befolkningens medelålder: 17,5 år (2002)
  • Spädbarnsdödlighet: nästan 15 % (2003)
  • Befolkningens medellivslängd: 42,8 år (2003). Förväntad livslängd för män ca 36 år.
  • Befolkning: 20 stammar (temne 30 %, mende 30 %, andra 30 %), kreoler 10 % (ättlingar till befriade slavar från Jamaica som bosatte sig kring Freetown i slutet av 1700-talet) samt flyktingar från senaste inbördeskriget i Liberia.
  • Religiös tillhörighet: muslimer 60 %, kristna 30 %, inhemska religioner 10 %
  • Språk: engelska (officiellt, men talas endast av en minoritet), mende (i söder), temne (i norr), krio (engelsk-baserad kreolska, förstås av 95 % av befolkningen)
  • Analfabetism: nästan 70 % av den vuxna befolkningen var analfabeter 1995.

Religion

Religion i Sierra Leone
Religion Procent
Islam
  
65 %
Kristendom
  
30 %
Inhemska religioner
  
5 %

De flesta invånarna i Sierra Leone är muslimer, vilka beräknas utgöra 65 procent av landets population. 30 procent av invånarna är kristna och 5 % utövar inhemska religioner. Sierra Leones konstitution tillåter religionsfrihet. Regeringen främjar lagen om religionsfrihet, och tillåter inga missbruk mot den. Den religiösa mångfalden har till skillnad från många andra afrikanska länder sällan eller aldrig lett till några konflikter.

Kultur

Musik

Musiken i Sierra Leone är en blandning av inhemsk och fransk musik. Maringa är en inhemsk musikstil som består av en akustisk gitarr och percussion. Maringan har under senare tid beblandats med pop, afrikansk musik, funk och soul till en ny musikstil. Olika sorter jazz är populära. Likt många andra afrikanska länder har västerländska musikstilar som rap och dancehall börjat bli populära, och det särskilt i Sierra Leone eftersom inbördeskriget har fått den traditionella musiken att minska i popularitet. Nigerianska artister är mycket populära, bland annat R&B och hiphop-duon P-Square.

Mat

Huvudartikel: Sierraleonska köket

Den huvudsakliga stapelvaran i Sierra Leone är ris, vilket av vissa äts två gånger om dagen. Ett populärt ordspråk lyder "If I haven't had my rice, I haven't eaten today" (svenska: Om jag inte har fått mitt ris, har jag inte ätit idag). Till ris serveras ofta grytor. Riset rullas då ihop till en boll. Det är bara kvinnorna som tillagar maten, och ofta äter män och kvinnor skilda från varandra. Man äter vanligtvis med händerna, och bara med högerhanden. Vänsterhanden anses oren. Man skall inte prata medan man äter då det anses visa på bristande respekt för maten, och det anses vara ohyfsat att luta sig mot den vänstra handen. Man dricker först efter måltiden, och då oftast vatten.[7]

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sierra Leone, 23 november 2009.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Music of Sierra Leone, 15 oktober 2009.

Noter

Externa länkar