Sight & Sound

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sight & Sound är en brittisk filmtidskrift som utges en gång i månaden av British Film Institute (BFI).

Sight & Sound publicerades för första gången 1932 och 1934 lades ansvaret för utgivandet hos BFI, som fortfarande utger tidskriften. Sight & Sound utgavs en gång i kvartalet under större delen av dess historia fram till tidigt 1990-tal, bortsett från en kort period under 1950-talet. 1991 slogs den ihop med en annan tidskrift av BFI Monthly Film Bulletin och började ges ut varje månad.

Tidskriften redigerades av Gavin Lambert mellan 1949 och 1955. I 35 år, mellan 1956 och början av 1990-talet redigerades den av Penelope Houston och senare i sin nya form av Philip Dodd. Den redigeras för tillfället av Nick James.

Sight & Sound har bättre rykte än andra filmtidskrifter. Enligt tidskriften recenserar den alla filmpremiärer varje månad, inklusive de som har en begränsad premiär, som till exempel "konst-filmer", till skillnad från andra tidskrifter som fokuserar på de stora filmerna. Sight & Sound har dessutom också en hel medverkandelista för varje recenserad film.

Varje årtionde frågar Sight & Sound en internationell grupp av filmskapare om den bästa filmen någonsin. Denna utfrågning har kommit att bli en av de viktigaste av "bästa film"-listorna. Den första utfrågningen 1952 toppades av Cykeltjuven medan de fem följande (1962-2002) har vunnits av En sensation. 2012 utsågs Studie i brott till den bästa filmen.

Sight & Sound har förut blivit kritiserad, speciellt av Raymond Durgnat, som ofta anklagat den av elitism, puritanism och "övre medelklassnobberi", trots att han själv skrev för tidningen under 1950-talet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]