Sight & Sound

Från Wikipedia

Sight & Sound är en brittisk filmtidskrift som utges en gång i månaden av British Film Institute (BFI).

Sight & Sound publicerades för första gången 1932 och 1934 lades ansvaret för utgivandet hos BFI, som fortfarande utger tidskriften. Sight & Sound utgavs en gång i kvartalet under större delen av dess historia fram till tidigt 1990-tal, bortsett från en kort period under 1950-talet. 1991 slogs den ihop med en annan tidskrift av BFI Monthly Film Bulletin och började ges ut varje månad.

Tidskriften redigerades av Gavin Lambert mellan 1949 och 1955. I 35 år, mellan 1956 och början av 1990-talet redigerades den av Penelope Houston och senare i sin nya form av Philip Dodd. Den redigeras för tillfället av Nick James.

Sight & Sound har bättre rykte än andra filmtidskrifter. Enligt tidskriften recenserar den alla filmpremiärer varje månad, inklusive de som har en begränsad premiär, som till exempel "konstfilmer", till skillnad från andra tidskrifter som fokuserar på de stora filmerna. Sight & Sound har dessutom också en hel medverkandelista för varje recenserad film.

Varje årtionde frågar Sight & Sound en internationell grupp av filmskapare om den bästa filmen någonsin. Denna utfrågning har kommit att bli en av de viktigaste av "bästa film"-listorna. Den första utfrågningen 1952 toppades av Cykeltjuven medan de fem följande (1962-2002) har vunnits av En sensation. 2012 utsågs Studie i brott till den bästa filmen.

Sight & Sound har förut blivit kritiserad, speciellt av Raymond Durgnat, som ofta anklagat den av elitism, puritanism och "övre medelklassnobberi", trots att han själv skrev för tidningen under 1950-talet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]