Sigmundur Brestisson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sigmundur Brestissons grav (till vänster) på Skúvoys kyrkogård.

Sigmundur Brestisson, född 961, död 1005, var en vikingahövding, som införde kristendomen till Färöarna genom att på norske kungens vägnar förkunnade läran om Vite Krist på tinget i Tinganes omkring 1000-talets början. Han är en av de viktigare karaktärerna i Färingasagan och en allmänt känd figur på Färöarna.

Han var son till Brestir Sigmundsson som våren 970 dödades av Tróndur í Gøtu. Den nioåriga Sigmundur uppfostrades av Tróndur. Redan följande sommar sänder Tróndur iväg Sigmundur och hans kusin Tóri Beinisson till Norge i förhoppning om att de aldrig skall återvända. År 984 söker Sigmundur och Tóri upp den norske härskaren, ladejarl Håkon Sigurdsson. Där blir de upptagna i hans här. År 988 återvänder de två kusinerna tillbaka till Färöarna med två skepp och 120 män, för att hämnas morden på deras fäder. Øssur Havgrímsson dödas och det leder till att de övriga inblandade gör upp om att låta Håkon Jarl döma. Håkon Jarl dömde att Tróndur í Gøtu skulle betala full mansbot för Sigmunds och Tóris fäder. Sigmundur fick också hälften av Färöarna i förläning av Håkon Jarl, som själv behåller den andra halvan. Genom att acceptera domen går Sigmundur i praktiken med på att Färöarna blir ett norskt lydland.

På Altinget (Løgting) på Tinganes (Tórshavn) tvingades Tróndur i Gøtu att acceptera Sigmunds och Håkons Jarls nyordning. År 999 angrep Sigmundur med 30 beväpnade män hövding Tróndur, som med vapenmakt tvingades till att konvertera till kristendomen. Men då de församlade färingarna med Tróndur i spetsen avvisade den nya läran, därför att de såg kristendomen som Sigmunds ursäkt till att roffa åt sig makten över öarna, valde han ett lite mindre smickrande sätt att nå framgång i sitt missionsarbete. I nattens skydd seglade han med sitt bästa manskap till Gøta och tvingande sig in i Tróndurs gård, där man överraskade honom i sängen och gav honom valet att antingen konvertera till kristendomen eller att bli halshuggen.

Pragmatisk som Tróndur var så accepterade han dessa villkor, men enligt Färingasagan svor Tróndur hämnd år 1005, och samlade senare sina män i en nattlig räd för att angripa Sigmundur på Skúvoy, där Sigmundur togs på sängen. Sigmundur och hans trogna följeslagare och kusin Tóri Beinirsson hoppade i havet tillsamman med drängen Einar ifrån Suðuroy. Deras simtur är legendarisk och bland annat återgiven i det mycket folkkära kvädet Sigmundarkvæði yngra (Det yngre kvädet om Sigmund), som är allmänt känt på Färöarna och som lärs ut i skolan. Medan Tóri och Einar dog under simturen, lyckades Sigmundur att nå SandvíkSuðuroy, där han dödades av Torgrímur Illi (en av Tróndurs män).

Sigmundur Brestissons gravsten Sigmundarsteinur kan ses på kyrkogården i Skúvoy. Stenen har ett inhugget kors, men saknar runor.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • G.V.C. Young: Færøerne. Fra vikingetiden til reformationen. Köpenhamn: Rosenkilde og Bakker, 1982

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia, tidigare version.